”Kungen” anlände i vit limousine, i galauniform och allt.

”Kungen” anlände i vit limousine, i galauniform och allt. Foto: Per Eeg-Olofsson

Mystisk monark invigde Alfdex nya fabrik

Industriföretaget slog på stort efter flytt inom staden

LANDSKRONA. Landskronaföretaget Alfdex har genomgått bodelning med Haldex, och under onsdagseftermiddagen invigdes nya lokaler vid Ringvägen/Järvgatan. Personalen och kommunala toppar var inbjudna, och det var även ”kungen”. Men vit limousine och livvakter till trots – nog var det något märkligt med monarken?

Av
Per Eeg-Olofsson

Det fanns både bubbel i glasen, trubadurer som underhöll och konferencieren Ola Selmén som kom med glada tillrop. Men det blev lite otålig i den tryckande värmen när personalen på oljeseparatortillverkaren Alfdex fått lämna sina väl klimatkontrollerade lokaler för att närvara vid invigningsceremonin på gräsmattan vid Ringvägen utanför. Så kom den då, en vit limousine, sakta glidande längs cykelvägen, åtföljd av svarta bilar med tonade rutor. Ut klev – kungen? Nog såg det ut som Carl den XVI Gustav, ganska mycket, och lät rätt mycket som monarken, de få ord som yttrades. Men skulle kungen verkligen ha galauniform och vita handskar på invigningen av en ny fabrikslokal? Kunglig kopia eller riktig regent? Det spelar kanske inte så stor roll, festligt var det i varje fall när ”kungen” fick släppa iväg Alfdex-gröna ballonger och förklara anläggningen för invigd.

Det var inte så lätt att hålla styr på de stora invigningsballongerna i den byiga vinden. De släpptes senare av ”Kungen” som en invigningsceremoni.

Det var inte så lätt att hålla styr på de stora invigningsballongerna i den byiga vinden. De släpptes senare av ”Kungen” som en invigningsceremoni. Foto: Per Eeg-Olofsson

Om inte kungen hade så mycket att säga så hade Alfdex VD Mats Ekeroth desto mer. Han förklarar att flytten från Instrumentgatan, där bolagssläktingen Haldex finns, är nödvändig om företaget ska kunna växa.

- Det är bara runt 25 procent mer yta än vad vi hade tidigare. Men lokalerna är mycket mer ändamålsenliga. På Haldex hade vi kontoren fler hundra meter från tillverkningen till exempel.

Det är bara runt 25 procent mer yta än vad vi hade tidigare. Men lokalerna är mycket mer ändamålsenliga.

Mats Ekeroth berättar att företaget både tittat på alternativ som att bygga helt nytt på Järvgatan, och andra industrilokaler i Landskrona, till exempel gamla Landsverk på industriområdet.

- Men det utgick ganska fort. Där är 15 meter i tak och massor av volym att värma upp eller kyla. Och jag har lovat våra anställda att det ska bli nya lokaler med bra inomhusklimat oavsett temperatur ute.

De nygamla lokalerna vid Ringvägen/Järvgatan har tidigare tillhört Assa Abloy. Till detta, har byggts knappt 2000 kvadratmeter ny yta.

Barnen på Äventyrsförskolan i Karlsundsparken var engagerade som mer eller mindre entusiastiska flaggviftare.

Barnen på Äventyrsförskolan i Karlsundsparken var engagerade som mer eller mindre entusiastiska flaggviftare. Foto: Per Eeg-Olofsson

Även om ”Kungen” var på plats, så var det Alfdex VD Mats Ekeroth som stod för invigningstalet.

Även om ”Kungen” var på plats, så var det Alfdex VD Mats Ekeroth som stod för invigningstalet. Foto: Per Eeg-Olofsson

Ola Selmén (till vänster), känd från både TV och från förra årets Landskronagala, agerade konferencier.

Ola Selmén (till vänster), känd från både TV och från förra årets Landskronagala, agerade konferencier. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 30 May 2018 18:30