”Det är en sådan frihetskänsla”

Lundåkrabukten ett av de bästa kitevattnen i Skåne

LANDSKRONA. Sol, vind och vatten är det bästa som jag vet, sjöng Ted Gärdestad en gång i tiden. Felicia Eckersten skulle nog gärna lägga till kitesurfing på den listan.

Av
Jonas Lundin

Det är en av de varmaste dagarna hittills i år. Vinden ligger på cirka 8 sekundmeter i Lundåkrabukten, på vattnet forsar och flyger ett gäng kitesurfare fram.

– Det är varmt och skönt och det blåser, så det är ju superbra. Men det är lite byigt om man ska vara kräsen, säger Felicia Eckersten som är instruktör i kitesurfing.

En kitesurfare måste alltid ha stenkoll på vinden.

– Här i Landskrona så funkar allt som kommer från väst egentligen, sydväst, väst. Kommer det för mycket norrifrån så funkar det inte. Fördelen med Lundåkrahamnen är att man kan köra när det är lite ostliga vindar, säger Felicia Eckersten.

Felicia Eckersten är instruktör i kitesurfing och har kurser i det. Hon har precis startat en skola med Boardclub på Råå. Hon rekommenderar den som vill börja med kite att ta en kurs.

Felicia Eckersten är instruktör i kitesurfing och har kurser i det. Hon har precis startat en skola med Boardclub på Råå. Hon rekommenderar den som vill börja med kite att ta en kurs. Foto: Per Eeg-Olofsson

Kring sex sekundmeters vind är det optimala om man inte kör någon ”specialare” som storkite, berättar Felicia, som nu går in på sin fjärde säsong som kiteare. Storkite är en sådan med stor segelyta. Ju hårdare vinden blåser, desto mindre kite använder kitesurfaren.

– Det lättaste är att ha kul. Det finns inget svårt, allting har liksom sin gång. Just det jag tycker är svårast nu är att lära mig nya trick. Men när man lärt sig dem så är det inte svårt längre. För nybörjare är det definitivt att komma upp och börja köra. Det är det som är det svåraste. Komma upp på brädan kan de flesta göra, men komma upp och börja köra fram och tillbaka är det svåra, säger hon.

Framför oss gör en av kitesurfarna några tricks. Det visar sig vara Landskrona-kitens nestor, Mike Blomvall. Han var en av de första som började med sporten omkring år 2001, efter att han var ute och vindsurfade och blev ”överhoppad” av en kitesurfare.

– Det slutade med att jag och några polare gick ihop och köpte en kite tillsammans. Vi var fem stycken här ute, säger han.

Tony Lundberg kitesurfar gärna i Lundåkrabukten. Annars är hans ”hemställe” Vikingstrand i centrala Helsingborg. ”Idag är där ingen vind, så jag har kört hit”, säger han.

Tony Lundberg kitesurfar gärna i Lundåkrabukten. Annars är hans ”hemställe” Vikingstrand i centrala Helsingborg. ”Idag är där ingen vind, så jag har kört hit”, säger han. Foto: Per Eeg-Olofsson

Annat är det nu. En optimal dag kan det komma hit 50 till 100 kitesurfare, berättar han, där han står och håller sin kitedrake i luften under samtalet.

– Oftast på ostliga vindar, så blir det ganska byigt. Grejen är att det inte finns så många ställen som man kör på ostliga i Skåne som är bra. Detta är en av de bästa, så när det är ost så blir det mycket folk, säger Mick Blomvall.

En bit bort håller nu Felicia Eckersten på att göra i ordning sin kite.

– Det är en sådan frihetskänsla. Det är verkligen det bästa som finns. Det är bara du och havet och kiten, säger hon.

Det handlar om att fånga vinden i kiten och sedan fortsätta köra.

Det handlar om att fånga vinden i kiten och sedan fortsätta köra. Foto: Per Eeg-Olofsson

Kitesurfing:

Kitesurfaren står på en bräda, där ekipaget drivs framåt av vinden med hjälp av en drake.

Etablerade sig i Sverige kring sekelskiftet.

Den som vill börja med kitesurfing rekommenderas alltid att gå en kurs. Till exempel driver Felicia Eckersten tillsammans med Boardclub en kiteskola. Mer info på www.forceofnature.nu eller www.boardclub.se.

Publicerad 06 June 2018 09:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag