Svalöv i topp med hotellbyggen för bin

"Viktigt att politiker och planerare ser till att det finns plats både för blommande växter och bin"

SVALÖV. Naturskyddsföreningens kampanj "Bivänlig nu" har fått folk landet runt att bygga bihotell som aldrig för. Svalöv toppar listan i Skåne och hamnar på en hedervärd topp 10-plats i landet

Av
André Kvist

Lotta Venhagen

Många biarter är hotade. Därför rycker nu bivänner ut för att hjälpa vilda bin att hitta en bostad. Samtidigt ska forskare få mer kunskap om de vilda binas liv. Totalt har hittills drygt 3 000 bihotell byggts – målet är 5 000. I Svalöv har 12 vildbihotell rapporterats in, ett snitt på 8.5 bihotell per 10 000 invånare. Svalöv toppar därmed den skånska topplistan. Nationellt innebär det en delad sjundeplats.

De största hoten mot vilda bin är förändringar i landskapet och bristen på blommande ängar. Användning av bekämpningsmedel drabbar också insekter hårt, menar Naturskyddsföreningen som arbetar på många olika sätt för bin och den biologiska mångfalden.

– Runt om i landet ordnar många av våra lokala föreningar slåtter av ängar och hagmarker för att rädda gamla ängsväxter och miljöer som många bin trivs i och som annars växer igen. Vi arbetar också för naturbete ska gynnas, men det är viktigt att politiker och planerare på alla nivåer ser till att det finns plats både för blommande växter och bin också i tätorter och städer. Det nya landskapet som vi bygger idag måste också blir bivänligt, säger Karin Lexén Naturskyddsföreningens generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Ett enkelt bihotell.

Ett enkelt bihotell. Foto: Mostphotos.

I Landskrona rapporterades 10 bihotell in, vilket är 2,2 per 10 000 invånare. Detta är strax under rikssnittet på 2,9.

Klicka här för att se hur många bihotell som finns rapporterade i din kommun.

Publicerad 06 June 2018 10:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag