Rättegångar i Landskrona fortsätter

Minister lämnar besked i segdragen fråga

LUND/LANDSKRONA. I flera år har frågan hängt i luften om Lunds tingsrätt ska fortsätta hålla rättegångar i Landskrona. Domstolsverket har föreslagit nedläggning, när nya lokaler i Lund under hösten kommer att lösa dagens lokalbrist. Justitiedepartementet har haft bollen sedan 2016 och nu lämnar departementet besked: Landskrona både behåller verksamheten och utökar den.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är fullmäktigesalen i Rådhuset som under två till tre dagar i veckan används av Lunds tingsrätt som domstolslokal. I Landskrona har domstolen en filial, som dock saknar egen personal. Personalen kommer hit från Lund när rättegångar och förhandlingar ska hållas. Tingsrätten i Lund är förpliktigad att ha verksamhet i Landskrona, eftersom Landskrona är så kallad kansliort enligt ett tidigare regeringsbeslut.

Ingen bra ordning tycker tingsrätten och Domstolsverket, den statliga myndighet som landets domstolar faller under. Dels är lokalen omodern och inte säkerhetsanpassad. Dels är det onödigt att dela verksamheten mellan två så närliggande orter menar de. I ett större förslag till omorganisation föreslår därför Domstolsverket att Landskronas status som kansliort försvinner, så att tingsrätten på egen hand kan avgöra om det ska vara verksamhet i Landskrona eller inte. Lokala politiker med Torkild Strandberg (L) i spetsen har protesterat mot Domstolsverkets förslag, med argumentet att det är viktigt med rättsapparatens närvaro i en brottsdrabbad stad som Landskrona.

Avgörandet har legat hos Justitiedepartementet, som dröjt med att lämna svar på Domstolsverkets förslag från sommaren 2016. Under torsdagen kom dock det beskedet från justitieminister Morgan Johannsson (S), något som Sydsvenskan/HD var först med att rapportera. Ministern vill inte bara behålla verksamheten i Landskrona, utan även utöka den, med fast personal.

– Vi tycker att rättsväsendet ska finnas överallt i samhället. Medborgarna ska ha nära till både polismyndigheten och domstolarna, säger han till tidningen.

Ministern öppnar också för att staten kan stå för räkningen när fullmäktigesalen moderniseras och säkerhetsanpassas.

– Resurserna till domstolarna generellt kommer i samband med budgeten i höst. Vi kommer att behöva öka anslagen totalt sett. Säger vi att vi ska ha en fortsatt verksamhet så är det staten som ska stå för de investeringarna, säger Morgan Johansson till tidningen.

Bakgrund: En omstridd verksamhet som krympt

I april 2002 försvann Landskronas egen tingsrätt, och Landskrona hamnade istället under det område som Lunds tingsrätt täcker, domsaga som det heter på juristspråk. Det betydde dock inte att verksamheten i Landskrona lades ned. Det är regeringen som avgör var det ska finnas tingsrätter och vilka kommuner som tillhör respektive tingsrätt. Enligt ett regeringsbeslut så är Landskrona så kallad kansliort, och det innebär att även om Landskrona ingår i Lunds tingsrätts domsaga, så ska rättegångar hållas här, det finns också ett krav på att det finns personal knuten till domstolen i Landskrona. Det är en ordning som både nuvarande chefen för Lunds tingsrätt och hans två företrädare varit missnöjda med. Skälen är att lokalerna i Landskrona är omoderna och att de ansett det ineffektivt med två verksamheter bara tre mil ifrån varandra. Samtidigt har Lunds tingsrätt haft lokalbrist och varit beroende av lokalerna i Landskrona. Under 2006 beslutade dåvarande chefen för Lunds tingsrätt, lagmannen Jan Alvå, att alla häktningsförhandlingar flyttas till Lund. Under 2006 och 2007, försökte han genomdriva beslutet att flytta all personal till Lund. Det fick lokalpolitiker att protestera, och i mars 2008 tog regeringen ett nytt beslut om hur Sveriges tingsrätter ska vara organiserade – där Landskrona fanns kvar som kansliort. Idag hålls det rättegångar i Landskrona två till tre dagar i veckan, och personalen är endast där under rättegångarna.

Publicerad 07 June 2018 16:24

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag