Klartecken för Svalövs första höghus

”Får vi råda kommer det bli fler höghus”

SVALÖV:Redan om två år kan Svalövs höghus på sex våningar stå klart. Kommunen har skrivit under ett planavtal med Svalövsbostäder och nu börjar arbetet med en detaljplan.

Av
André Kvist

Mitt i centrala Svalöv, mellan tegelklädda bostäder, skolor och det särskilda boendet Solgården ligger en anspråkslös om än vacker grön plätt och en delvis övervuxen boulebana. Platsen lyser av försommarens grönska och ett lugn ligger över området som endast störs av en förbikörande Epa-traktor.

På just denna plats kan det om två år stå ett sex våningar högt flerbostadshus. Det första höghuset i Svalöv.

– Det kommer troligen byggas en multiarena här, beskriver Robert Johansen, vd för Svalövsbostäder. Bostäderna runt om kommer också genomgå en större renovering. Samtidigt ser vi över utemiljön och det passar bra ihop med att bygga nytt här.

Den sista maj tecknade Svalövs kommun ett planavtal med dess bostadsbolag Svalövsbostäder. Enligt planen kommer man uppföra ett sex våningar högt hus med drygt 40 hyresrättslägenheter.

Lägenheterna är ämnade för alla människor oavsett ålder men framförallt passar det för äldre invånare då höghuset blir en av få i området med hiss installerad.

– Det är också så att en av orsakerna till att vi placerar huset just här är för att de äldre kan bo själva och samtidig ha alla resurser där inne, säger Gunnar Bengtsson (S), styrelseordförande i bolaget, och pekar mot Solgårdens lokaler.

– Men detta huset är till för alla. Nu sätter vi ner foten, nu har det snackats nog tycker vi.

Under många år har diskussioner förts om att bygga ut Solgården. Främst för att antalet äldre invånare i Svalöv ökar intensivt och man vill möta behovet. Att bygga på höjden gör det möjligt för kommunens andra bolag, Svalövslokaler, att kunna bygga ut Solgården utan att de två projekten hamnar i konflikt.

Möjligen är det såhär höghuset kommer se ut. Det är ett förslag som har lagts fram.

Möjligen är det såhär höghuset kommer se ut. Det är ett förslag som har lagts fram. Foto: Sabo illustrationsbild.

Ett febrilt arbete med att utforma detaljplanen kommer nu att starta och om allt faller väl ut kan höghuset stå klart om lite mer än två år.

– Inom tolv månader hoppas vi att ha en detaljplan klar. Någon gång därefter kan vi sätta igång att bygga. Vår ambition är att ha nya kommuninvånare på plats oktober/november 2020, säger Robert Johansen.

I slutet av 2021 ska Svalövs nya tågstation stå klar vilket sätter än mer press på tillgängliga bostäder. I nuläget är det kötid i drygt två år i den kommunala bostadskön.

– Det har blivit svårt, det är högt tryck här. Vi hade en lägenhet med återbud i Teckomatorp och på en vecka sökte 47 personer den.

Kan fler höghus bli aktuella i Svalöv framöver?

– Jag tror att sex till åtta våningar är där vi hamnar. Vi sparar på jorden och förtätar samhället. Får vi råda kommer det bli fler höghus, säger Gunnar Bengtsson.

Publicerad 08 June 2018 12:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag