Tobias Persson prövar gränserna för publiken i Marieholm

”Publiken är väldigt öppen och man tillåts rusa ut på ett minfält.”

MARIEHOLM: Högaktuella komikern Tobias Persson räds inte att pröva nytt material för skåningarna. Den 27 juni håller han låda i Marieholm

Av
André Kvist

Offentlig konst som väcker anstöt hos somliga men hyllas av andra. Konstinstallationen av en blå jättepenis på en vägg i Stockholm är något som komikern Tobias Persson går och spånar kring.

– Konst som genast blir genitalt grafiskt och hyllas för det. Jag förundras över varför eller vad man vill säga. Jag älskar när folk tror att man väntas tycka om det här, men jag undrar över syftet, säger han. Jag är varken för eller emot. Bara nyfiken på varför det, per automatik, anses vara av stort värde när det rör sig om könsdelar.

Att väcka tankar och vara kritisk, samtidigt som han hugger tillbaka på vad som anses korrekt har Tobias Persson blivit en mästare på. Under hösten och våren har hans högst personliga föreställning ”Man på prov” lyft skeendet om manlig barnalängtan och provrör med en humoristisk satirisk snurr.

I slutet på juni besöker han Marieholm och Restaurang Hardings för att än en gång ge sig ut på djupt vatten.

– Jag testar mycket nytt i Skåne. Publiken är väldigt öppen, hjärtligare faktiskt, och man tillåts rusa ut på ett minfält. Det blir ett axplock från föreställningen, lite gammalt och mycket improvisation.

Persson berättar att han jämt irrar iväg i tankar och skämt han inte förberett. En stundtals medveten strategi.

Jag testar mycket nytt i Skåne

– Jag måste hitta en väg ut, det är en slags medveten taktik att sätta mig under press och snabbt tänka om. Oftast lyckas jag med att tvinga fram ett svar ur denna hets.

– Men kanske är det bara lathet, säger han med ett skratt efter att han ännu en gång målat in sig i ett hörn.

Till föreställningen utlovar han skratt och underhållning. Möjligen även en sång om någon lyckas hitta en gitarr eller ukulele. Oavsett vad publiken får ta del av lär Tobias Perssons strida ström av ord inte hejdas.

– Jag tycker om att slänga mig ut, det gör inte så mycket om jag inte landar fullt ut. Jag står aldrig handfallen och livet går ändå vidare, det är inte så att man dör, det är ju på skoj!

Publicerad 09 June 2018 10:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag