Klubbar går samman för att främja tjejfotboll

Tränarens filosofi: ”Driva, vända och finta!”

LANDSKRONA: Klubbarna Landskrona Bois och IK Wormo vill locka fler unga flickor till fotbollen. Med öppna träningar och erfarna tränare har testprojektet redan visat på framgång. Förhoppningen är att fortsätta med utbytet.

Av
André Kvist

Tränarna delar ut västar och delar upp flickorna i tre grupper. De ska driva bollen mellan och igenom de eldfärgade konerna. Vända och vrida på bollen utan att förlora kontroll eller röra vid konen. En utmaning för somliga men för 7-åriga Lorena Likaj som började redan vid tre års ålder är det inte en vidare prövning.

– Man ska driva bollen och skjuta mål, här får jag lära mig hur jag gör mål. Jag tycker det är roligt att spela fotboll, berättar hon under en vattenpaus.

Under de vaksamma ögonen av tre Bois-tränare och tre Wormo-tränare, samt en samling stöttande föräldrar, utvecklas flickornas förmåga att kontrollera bollen. Svettpärlor bildas i pannan under eftermiddagen och vikten av vatten inpräglas direkt.

Alojz Lukic har varit tränare för unga killar sedan 1995 i Bois. Hans tränarfilosofi är enkel:

– Det viktigaste är att alla har varsin boll och får driva den. Driva, vända och finta! Tekniken!, säger han och summerar de senaste sex veckornas test. Det har gått jättebra såhär långt, det har varit fantastiskt.

Tjejerna dribblar mellan koner och tränar bollkontroll.

Tjejerna dribblar mellan koner och tränar bollkontroll. Foto: André Kvist.

Syftet från Bois sida är att finnas där även för den kvinnliga befolkningen. Utöver en kort period på 1970-talet då man hade ett damlag har den anrika föreningen varit avsedd för manliga fotbollsspelare. I dag finns ingen regelrätt tjej- eller damverksamhet, även om ett antal flickor medverkar i knatteverksamheten.

Vi har inga planer på rena tjejlag just nu.

– Vi tittade på olika möjligheter och det bästa just nu var detta samarbetet med Wormo. För att främja tjejfotbollen och locka nya spelare genom öppna träningar, säger Max Lundmark, klubbchef i Landskrona Bois, och fortsätter:

– Vi har inga planer på rena tjejlag just nu. Vi hoppas på att fortsätta med detta i höst för att sedan se vilket underlag som finns.

Den sista träningen innan sommaruppehållet fortsätter med ytterligare teknikövningar. Att passa bollen mot en betongvägg med båda fötterna är en av uppgifterna. Detta visar sig mer utmanande och en flicka suckar i frustration när bollen studsar fel.

Alojz Lukic visar hur man ska passa bollen.

Alojz Lukic visar hur man ska passa bollen. Foto: André Kvist.

Än har tjejfotbollen i Landskrona en lång väg att gå. Det finns ett intresse, men endast synska kan förtälja om denna satsning kommer leda till flera tjej- och damlag.

– Målet är att få tjejer att spela fotboll, det spelar ingen roll om det är Wormo eller Bois, säger Alojz Lukic.

– Ett par stycken har börjat. Syns det så kommer folk. Det är definitivt kul, säger Hampus Levau, tränare i IK Wormo.

Från vänster: Lea Selmonaj, 8, och Lorena Likaj, 7, drömmer om att bli fotbollsstjärnor.

Från vänster: Lea Selmonaj, 8, och Lorena Likaj, 7, drömmer om att bli fotbollsstjärnor. Foto: André Kvist.

De tre grupperna av flickor fortsätter kämpa på i hetta. För 8-åriga Lea Selmonaj är saken klar, hon ska bli målvakt i favoritlaget Barcelona FC.

– För att det är roligt att fånga bollen med händerna och skjuta iväg den, säger hon.

Publicerad 11 June 2018 08:00