Avsparken närmar sig för MFF-akademin på Linåker

25 elever börjar till hösten

SVALÖV. Många har säkert sett fram emot fotbolls-VM som snart drar igång. Några som har extra mycket fotboll att se fram emot, är de 25 elever som kommit in på MFF-akademin på Linåkerskolan.

Av
Jonas Lundin

MFF driver ett tjog fotbollsakademier tillsammans med skolor runtom i Skåne. Grundidén är att ungdomar ska ges möjligheter att kombinera studier med fotbollsträning. Till höstterminen drar den för första gången igång på Linåkerskolan. Av 35 sökande till utbildningen har 25 elever antagits och de kommer att inkorporeras i två befintliga klasser i årskurs 7.

– Vi börjar med sjuor. Det är ett treårsprojekt. Tanken är att vi fortsätter nästa läsår och tar in nya sjuor och så fortsätter det efter tre år ska det vara fullt utbyggt så att vi har 25 elever i varje årskurs som går MFF-akademin, säger Heléne Rosengren, rektor på Linåkerskolan.

Avtalet mellan Svalövs kommun och MFF sträcker sig tre år fram i tiden, men faller det väl ut så finns det goda chanser för en fortsättning, berättar hon.

– Vi har hört andra kommuner som har varit inne i det här. Man har sett väldigt positivt på resultaten. Eleverna får bättre resultat i skolan när de får hålla med det de tycker är roligt. Fotbollen är en morot, att man gör det man tycker är roligt och trivs med samtidigt som man har fokus på skolan.

För satsningen har skolan anställt en utbildad fotbollstränare som också är MA/NO- lärare. MFF kommer också att bidra med tränare och specialister beroende på vad eleverna ska träna.

– De har också två anställda som kommer att vara knutna till skolan, som regelbundet kommer hit och träffar ungdomarna, säger Heléne Rosengren.

En förutsättning för att eleverna ska få delta i de tre stycken entimmeslånga träningspassen i veckan, är att man sköter skolan i övrigt. Enda smolken i glädjebägaren är måhända könsfördelningen. Av de 35 sökande var det åtta flickor, varav fyra antogs.

– Visst hade man kunnat önska sig en bättre balans. Bland de som har sökt, så har skolan ändå gjort ett rimligt urval, säger Hans Dahlqvist, utbildningschef i Svalövs kommun, och fortsätter:

– Jag tycker att det är en jättepositiv satsning, som förhoppningsvis kommer att bidra till att lyfta Linåker ännu mer.

Förutom på Linåkerskolan i Svalöv finns MFF-akademier på följande platser: Malmö Idrottsgrundskola på Stadionområdet och Linnéskolan på Limhamn, Korsavadsskolan i Simrishamn, Ringsjöskolan i Höör, Hagalidskolan i Staffanstorp, Vårboskolan i Arlöv, Fjälkingeskolan i Kristianstad, Västerskolan i Hässleholm, Pilängskolan i Lomma, Rutsborgskolan i Bjärred, Norreportskolan i Ystad och Korsbackaskolan i Kävlinge.

Publicerad 12 June 2018 13:04