Här får barnen spela och leka fotboll på lovet

"Det blir nog fler detta året än förra"

TECKOMATORP. Bollen är rund och sommaren är kort, sägs det. Men nu är den här. Några som tar fasta på det är de lediga skolbarn som kommer till TSK:s sommarlovsfotboll denna och nästa vecka.

Av
Jonas Lundin

Det är perfekt fotbollsväder, inte så tryckande värme som dagarna före. På idrottsplatsen i Teckomatorp är det full rulle, nämligen sommarlovsfotboll i TSK:s regi. Det är en av alla aktiviteter som finns med i Svalövs kommuns och Kulturhusets program med aktiviteter för sommarlovslediga skolbarn i kommunen.

På sommarlovsfotbollsskolan är det TSK:s egna 13-14 åringar som leder träningarna och leken med de yngre.

– Tanken är framförallt att de får lära känna varandra, de mindre och de större. De ska bli mer kompisar, berättar Mesut Kerimi, ungdomstränare.

– Alla är välkomna, både som spelar fotboll och de som inte spelar fotboll.

Förra året var första gången som TSK anordnade sommarfotbollen.

– Då hade vi en vecka. Det blev så himla lyckat så i år satte vi ribban lite högre med dubbelt så länge, säger Cecilia Putak, kanslist på TSK och fortsätter:

– Det är ett fyrtiotal barn anmälda. Förra året var snittet 45 per dag. Nu är det första dagarna här, sedan brukar det bli fler och fler barn allteftersom dagarna går. Ryktet sprider sig och alla vill vara med. Det blir nog fler detta året än förra.

En av de som leder träningen ute på planen är Ajni Kerimi.

–Det handlar om att göra fotbollen roligare, så att de kan ha kvar intresset och samtidigt utvecklas, säger Ajni Kerimi, samtidigt som barnen springer en stafett.

På programmet står också skottövningar, att träna avslut, passningar och så klart att spela lite. Själv tycker han att det är en bra träning att leda de yngre.

– Man får mycket respekt och så är det kul också, säger han.

En efter en får ungdomarna dribbla runt ett par koner och sedan skjuta mot mål. En som har grön tröja bland de röda TSK-tröjorna är Louise Trulsson från Teckomatorp.

Har du spelat fotboll förut?

- Aldrig, det är första gången.

Sedan blir barnen uppdelade i två lag som får spela mot varandra, varje lag kan göra mål på två mindre ”målburar”.

– Det är kul, för man känner igen sig från när man var liten. Det är kul att se hur de yngre spelar, säger Hjalmar Forsvall från sin position vid sidlinjen.

Före fotbollsträningen har alla barnen fått frukt. Efter träningen väntar grillning av både korv och hamburgare. Både vegetariskt och kycklingalternativ finns.

Publicerad 13 June 2018 13:30