Risk för vattenbrist efter torr vår

Allvarligt läge i Nodvästskåne

LANDSKRONA/SVALÖV.

Den torra, varma våren har haft en del mindre önskvärda effekter. Redan nu börjar det bli nödvändigt att spara på vattnet i nordvästra Skåne, men det är svårt att få gehör för uppmaningarna till sparsamhet. Enligt NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp) har vattenförbrukningen ökat i både Landskronas och Svalövs kommun, trots att man gått ut med besked om att sparsamhet krävs.

Vattenförbrukningen ökade under maj i alla NSVA:s ägarkommuner. NSVA vädjar nu till alla invånare att spara så mycket som möjligt på vattnet. Genom att spara på vattnet hoppas man kunna undvika akut vattenbrist och bevattningsförbud senare i sommar.

– Grundvattenmagasinen är väldigt låga och när det gäller de som har vatten från Sydvatten så går produktionen för fullt. Det går inte att få fram mer vatten med bibehållen säkerhet och kvalitet, säger Jonas Håkansson, avdelningschef för dricksvatten på NSVA.

De flesta i nordvästra Skåne får sitt vatten från sjön Bolmen i Småland, men delar av Svalövs kommun samt Båstads och Åstorps kommun har egen produktion av dricksvatten, från grundvattenborror. I dessa kommuner är det extra viktigt att dricksvattnet används smart och sparsamt.

– Bevattning är en sak som tar mycket på vattentillgången. Det viktiga överlag är att använda vattnet smart. Vattna det som måste vattnas, men gör det tidig morgon, sen kväll eller på natten, säger Jonas Håkansson.

I Sverige är vi inte så vana vid att behöva spara på vattnet.

– Man tar det som självklart att det skall finnas vatten. Det bästa är om folk förstår att de måste förändra attityden och börja tänka mer på hur de använder det, säger Jonas Håkansson.

Vattnet kommer från olika håll

Dricksvattnet i Landskrona kommer från sjön Bolmen i Småland. Vattnet lagras i vattentornet, som också kan kallas för vattenreservoar. Vattenreservoaren fylls på när förbrukningen är lägre.

Det kommunala dricksvattnet i Svalövs kommun kommer till största delen från Sydvatten, medan resten består av grundvatten. En del kommuninvånare har vatten från egen brunn. I Svalöv, Billeberga, Kågeröd, Teckomatorp och Tågarp kommer dricksvattnet från sjön Bolmen i Småland.

Röstånga och Stenestad har grundvatten från borror på respektive ort. Grundvattnet som pumpas upp går sedan till vattenverk i Röstånga och Stenestad, för att renas innan det pumpas ut i ledningarna. I Röstånga är grundvattnet av en sådan kvalitet att bara järn behöver avskiljas. På vattenverket i Stenestad renas vattnet från både järn, mangan och radon.

Det mesta kommunala dricksvattnet i Skåne kommer från sjön Bolmen. Därifrån leds vattnet genom en åtta mil lång tunnel till Ringsjöverket. I Ringsjöverket renas det, för att därefter transporteras vidare till respektive ort. Allt vatten UV-behandlas för att ta bort bakterier och andra mikroorganismer.

Malin Nävelsö

Tips från NSVA: spara vatten i vardagen

* Duscha i stället för att bada.

* Stäng av vattnet i duschen när du schamponerar eller tvålar in dig.

* Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.

* Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon.

* Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i baljan till att skölja ur förpackningar. Du kan även klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur dem med hushållspapper, i stället för att skölja dem.

* Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.

* Kör enbart fulla disk- och tvättmaskiner.

* Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar.

* Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter. Även små läckor förbrukar mycket vatten.

* Om du ska fylla en pool i trädgården rekommenderar vi att du fyller den sakta och gärna nattetid. Se också till att den är tät och att reningen fungerar, så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong.

* Tvätta bilen i en biltvätt som återanvänder vattnet.

Publicerad 14 June 2018 16:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag