SD kräver ursäkt från ministern efter ogräs-tweet

SVALÖV. För någon vecka sedan hade SD i Svalöv med en annons i denna tidning som orsakade uppståndelse. Texten i annonsen löd: ”I vår kommun möter ogräset motstånd”. Texten har tolkats som att det skulle syfta på invandrare, bland annat av Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S). Men det handlade verkligen om ogräs, menar SD Svalöv som nu kräver en ursäkt av ministern.

Av
Jonas Lundin

Det var i Lokaltidningen Svalövsbygden som kom ut den 30 juni, som den numera riksbekanta lilla annonsen fanns med, högst upp på sidan 18. En som uppmärksammade den var bloggaren och före detta kulturchefen på HD, Sören Sommelius. I ett inlägg från den 1 juni skrev han: ”Lokaltidningen Landskrona/Svalöv sprider grov SD-rasism genom att publicera en annons där flyktingar/invandrare kallas ”ogräs”.

I denna veckas papperstidning gjorde Lokaltidningens chefredaktör och ansvarige utgivare, Anders Sjölin, ett förtydligande om varför han tyckte att annonsen inte borde ha publicerats:

– Vid politisk annonsering, eller vid kontroversiella annonser i allmänhet sker min bedömning på flera grunder. Är innehållet lagligt eller inte? Är innehållet skadligt för vårt varumärke? Kan innehållet väcka anstöt hos läsarna? I detta specifika fall var det just en annons som väckte anstöt hos många läsare, och den borde aldrig ha publicerats. Tyvärr brast vi i våra rutiner den här gången.

Sajten ”Inte rasist men…” tog också upp ogräs-annonsen. Sajten drog slutsatsen att det faktiskt var ogräsbekämpning det handlade om.

Justitieminister Morgan Johansson (S) retweetade däremot en tweet som löd: "Det här borde vara en riksnyhet. Djupt obehaglig annonsering från ett parti med välkända rötter i vit makt-rörelsen."

Nu går SD Svalöv ut och kräver en offentlig ursäkt av Morgan Johansson.

I ett öppet brev skriver Teddy Nilsson, gruppledare för SD Svalöv, bland annat: ”Ministern kanske rent av skulle stannat upp och funderat på om det rörde sig om någon rent lokalpolitisk fråga, innan det twittrades loss och vidareförmedlades fiktionsmaterial om ogräs. Rekommendationen kunde också ha varit, att först kontaktat sina partikamrater inom (S) lokalt i Svalöv och fått en direktuppgift om att det växer riktigt ogräs på riktigt i vår kommun. Beklagligt nog framstår verkligheten ofta som sekundär, när det gäller möjligheten att rasist-stämpla oss sverigedemokrater.”

Varför vill du ha en ursäkt från justitieministern?

– Vi har ett parti som pratar mycket om att vi ska förebygga fake news. Här har vi en hög representant som själv är en bidragande orsak till att sprida och ge fake news en legitimitet indirekt, eftersom han vidarebefordrar en tweet där man uttrycker en vantolkning av egen vilja, för att man vill demonisera oss. Därför tycker jag att det vore på sin plats med en ursäkt, när man nu konstaterat att det är en fullständigt felaktig tolkning av något som var reellt, säger Teddy Nilsson.

Bakgrunden till annonsen är en satsning på grönyteunderhåll, berättar han. I partiets budgetförslag för 2018 vill partiet öka anslaget för skötsel av gata/park med 900 000 kronor.

Lokalt har Teddy Nilsson fått till största delen positiva reaktioner, både på annonsen och brevet till Morgan Johansson.

– Här vet folk vad det rör sig om. Det har funnits någon enstaka negativ lokal tolkning, utifrån den tolkning som andra externa har gjort och det kan jag förstå. För då har man fått en vanbildsbeskrivning, säger han och fortsätter:

– Jag har fått en ganska diger mejlväxling. Det har varit övervägande rent positivt. Här har de flesta följt med, även i er tidning. Det är ingen som blir förvånad när Teddy Nilsson från Sverigedemokraterna pratar om återställning av asfalt och underhåll av ogräs.

– Jag anser att SD Svalöv och de aktiva här överhuvudtaget inte har haft något samröre med den historiken i det ”gamla” Sverigedemokraterna, så finns det ingen anledning att över huvud taget fundera i de banorna, säger Teddy Nilsson och fortsätter:

– Annonsen är på ett litet format och vi tyckte att det var kort, koncist och rappt. Med tanke på hur det blev så var den kanske lite för rapp, så man hade sluppit lite efterspel.

Det var ingen slug medie-logik bakom, berättar han.

– Även om jag gärna skulle vilja ta äran av att marknadsföra mig så smart, så kan jag inte det.

Publicerad 14 June 2018 09:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag