Utmärkelse vill visa potatisens värde

"Med förändrat klimat behöver vi tänka mer"

MATSIDA.

Initiativet ”Årets potatis” är ett sätt att lyfta potatisen som något annat än en bulkvara och få fler att tänka till på hur och var potatisen produceras. För nionde året i rad utser man nu en årets potatis för fritidsodlare och årets vinnare heter Maria.

Bitte Persson på potatisgården Larsviken skulle vilja att fler blev mer medvetna om potatisens rikedom och också om det arbete som ligger bakom potatisen vi äter. Larsviken har varit med och dragit igång ”Årets potatis”, just för att öka medvetenheten kring denna basvara i kosthållningen.

– Det handlar om att väcka intresset för potatisodling och riktar sig till fritidsodlare. Vi vill att fler skall få upp ögonen för hur olika potatis kan smaka. Potatisen blir ofta illa behandlad i butik och betraktas som en bulkvara, säger Bitte.

Potatisen kan spela en viktig roll i framtidens livsmedelsförsörjning, påpekar Bitte. Det är en effektivt gröda som i många fall ger hög avkastning på arealen och att äta närodlad potatis är ett klimatsmart val. Årets intensiva vårvärme kan dock leda till brist på svensk potatis.

– Det stora problemet är att det blir för varmt i jorden, så att potatisen slutar växa. Det kan bli ett riktigt besvärligt år. Den moderna människan är van att allting finns hela tiden, men så kanske det inte blir framöver. Med förändrat klimat behöver vi tänka mer och värdesätta det arbete som görs här hemma, säger Bitte.

Årets potatis 2018: Maria

Utmärkelsen ”Årets potatis” vänder sig till fritidsodlare och är ett sätt att uppmärksamma variation och smakrikedom hos potatis. Juryn som utser ”Årets potatis för Fritidsodlare 2018” består av Lars Petersson, potatishandlare, Marcus Nemrin, slottskrögare på Sofiero Slottsrestaurang och Bertil Larsson, lantbrukare.

2018 års potatis heter Maria och juryn motiverar valet så här: ”Maria är en riktigt klassisk färskpotatis med svenskt ursprung. Sorten ger tacksamt hög avkastning tidigt på säsongen och lyser upp trädgårdslandet med vackra vita blommor. Med sin typiska färskpotatissmak och fasta konsistens uppskattas potatissorten i sommarköket. En lättodlad färskpotatis som smakar sommar vilket gör Maria till en värdig vinnare av utmärkelsen Årets Potatis för Fritidsodlare 2018”.

Maria är en färskpotatis med ljusgult skal och innanmäte. Sorten har relativt bra resistens mot de viktigaste sjukdomarna och är immun mot potatiskräfta. Maria är framtagen i Sverige år 1971.

Kriterierna för ”Årets potatis för Fritidsodlare” bygger på att potatisen skall ha ett högt odlingsvärde för fritidsodlare. I begreppet odlingsvärde vägs många olika parametrar in, som historiska aspekter, sjukdomsresistens, färg och form på potatis och potatisblommor och andra odlingsegenskaper. Utmärkt smak och bra matlagningsegenskaper värderas extra högt av juryn, då detta är en viktig faktor för att potatisen skall få ett högt värde för en fritidsodlare.

Mer information om ”Årets potatis” finns på www.aretspotatis.se/

Publicerad 14 June 2018 16:00

Lokaltidningen Landskronas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag