Äntligen kunde de sätta spaden i jorden

"Ni förstår hur viktig denna dag är"

TÅGARP. Lantbrukarna och entreprenörerna Lars Håkansson och Per-Olof Jönsson har väntat länge på att få sätta spaden i marken för ByniByn, projektet med 240 nya bostäder i Tågarp. I onsdags var de med och tog ett första spadtag till den första etappen på 35 bostäder. Men än är det inte helt klart vem som ska bygga husen.

Av
Jonas Lundin

– Ni förstår hur viktig denna dag är, säger Lars Håkansson när han som en av fyra grävande slänger iväg ett första spadtag.

Han och kollegan i ByniByn-projektet, Per-Olof Jönsson, har väntat runt sju år på att ta första spadtaget till den första etappen.

En förutsättning för bygget, som snart väntas dra igång, är att Svalövs kommun i höstas köpte 9,2 hektar av marken, den del som ligger norr om Härslövsvägen. En bit av den marken börjar nu kommunen exploatera, anlägga gator och VA på, i projektets första etapp. Den är tänkt att innehålla 35 bostäder, fem villor och resten hyresrätter.

Men vem som ska bygga bostäderna är inte helt spikat.

– Vi har flera intresserade. Det är bara ett kort tag sedan vi fick reda på att det verkligen händer något, när kommunen fick en entreprenör som kunde göra vägarna, säger Lars Håkansson och fortsätter:

– Vi har två som vi pratar seriöst med. Vem som bygger är inte det viktigaste. Det är vi som bestämmer hur det ska se ut. Det blir ungefär så här, säger han och pekar på en stor 3D-skiss som satts upp vid åkerkanten.

Här byggs snart etapp 1 i ByniByn-projektet i Tågarp.

Här byggs snart etapp 1 i ByniByn-projektet i Tågarp. Foto: Svalövs kommun

Tanken är att ByniByn-entreprenörerna och kommunen ska hjälpas åt att sälja tomterna.

Jan Zielinski (S), kommunstyrelsens ordförande, och Lennart Pettersson (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, lovordar samarbetet och är inte oroliga för att kommunen lägger pengar på att exploatera marken innan tomterna är sålda.

– Det måste man. De som vill köpa tomter måste kunna se det visuellt. Då behöver det vara en gata. Man behöver veta: Var är pinnarna till min tomt som jag skulle kunna tänka mig. Att sälja tomter här som det ser ut nu, är mycket, mycket svårare än om det är färdigt, säger Lennart Pettersson.

Ni är inte oroliga för att ni kommer att stå här med färdiga gator och VA utan sålda tomter?

– Sådant förekommer ibland. Vi har andra områden där inte alltid de sista tomterna har blivit sålda väldigt snabbt. Och då får vi ha kvar dem så länge, säger Lennart Pettersson.

Framåt höstkanten lär kommunen vara klar med infrastrukturen för den första etappen.

– Till våren har vi nog något som folk kan flytta in i, säger Lars Håkansson.

Svalövs kommun köpte i höstas 9,2 hektar av marken som är tänkt i ByniByn projektet, det vill säga Lars Håkanssons och Per-Olof Jönssons planer på 240 nya bostäder i anslutning till pågatågsstationen i västra delen av Tågarp. Kommunens markköp motsvarar etapp 1 och etapp 3 av totalt fyra etapper. Spadtaget som gjordes i onsdags gäller etapp 1, som handlar om 35 bostäder, varav fem villor och resten hyresrätter. Nu ska där ske anläggning av allmän platsmark, såsom gator och parkering samt dagvattendammar, för att man ska kunna bygga bostäder.

Publicerad 15 June 2018 09:00