Ny kyrkoherde vill skapa bättre relationer

"Vi behöver stå upp för det vi tror på"

LANDSKRONA.

Som ny kyrkoherde i Landskrona församling har Eva-Lotta Grantén en hel del att sätta sig in i. Hon tänker inleda tjänstgöringen med att besöka alla verksamheter inom församlingen – ett projekt som lär ta tid i en stor och aktiv församling, men som behövs om man som Eva-Lotta vill fokusera på goda relationer.

Landskrona församling har många kyrkor: inne i staden, på landsbygden runt omkring och så en på Ven. Eva-Lotta konstaterar att hon i alla fall hittar till samtliga kyrkor, men att det förstås är mycket att sätta sig in i.

– Det är en stor församling med sju prästtjänster. Jag vill först prata med alla medarbetare och besöka alla verksamheter.

Eva-Lotta siktar på att bygga relationer, för att möta de utmaningar som Svenska kyrkan har i dag.

– Vi behöver ha goda relationer med våra församlingsmedlemmar. Det handlar om att vara där folk är – vi var till exempel matchvärdar på en BoIS-match och jag delade ut pris. Jag tror det är viktigt att vi syns. Folk måste känna att ja, det här är min församling.

Goda relationer kräver tydlighet, menar Eva-Lotta, som tror att Svenska kyrkan på många sätt inte har behövt anstränga sig så mycket tidigare.

– Vi har inte behövt tänka på hur vi kan ha goda relationer med våra medlemmar. Vi behöver ha god kvalitet i det vi gör och stå upp för det vi tror på. Det kan också vara så att vi bättre behöver kommunicera allt det goda vi gör.

I Landskrona församling jobbar man mycket med diakoni, det vill säga stöd och hjälp till människor som av olika anledningar är utsatta i samhället.

– Sådant förväntar sig folk att kyrkan skall göra. Ibland tycker jag att vi är lite dåliga på att berätta om att vi gör det, säger Eva-Lotta och berättar att församlingen i dagarna får en ny kommunikatör.

Eva-Lotta är inte ny i församlingen, även om hon är ny kyrkoherde. Åren 2007-2011 arbetade hon som präst i Landskrona och drev då bland annat ”Projekt Brobygge”.

– Jag trivdes väldigt bra i Landskrona församling. Det är väldigt varierat här, men olika verksamheter och olika människor. Vi har en fin tradition av att vara just brobyggare mellan olika grupper och det är något jag vill bygga vidare på.

Under några år har Eva-Lotta arbetat som stiftsprost på stiftskansliet i Lund, vilket givit henne ett helikopterperspektiv som hon tror att hon kan ha nytta av som kyrkoherde. Hon har också tidigare jobbat på universitetet och doktorerat i etik. Från början var det inte ens meningen att hon skulle bli präst, även om hon var engagerad i kyrkan som körsångare och ungdomsledare.

– Jag är naturvetare från början och skulle bli civilingenjör, men så hoppade jag av det och efter många funderingar kom jag fram till att det nog var präst jag skulle bli. Det var inte helt enkelt – som ung tjej mötte jag en hel del motstånd. De jag läste tillsammans med i Växjö stift var alla emot kvinnliga präster och jag valde att prästvigas i Linköping i stället. Så var det då, på 1980-talet, berättar Eva-Lotta som också stolt konstaterar att hon är Landskrona församlings första kvinnliga kyrkoherde.

Framtiden för Landskrona församling lär innehålla både möjligheter och utmaningar. Kyrkoherden behöver ha koll på allt ifrån nödvändig rengöring av kyrkorglar till själavård. Eva-Lotta behåller sitt fokus på relationer.

– Jag är intresserad av mission, även om det är ett ord som många kanske reagerar på. Det finns många engagerade medlemmar, men jag skulle gärna se ännu fler. Vi behöver hitta de nya vägarna till människor.

Malin Nävelsö

Högtidlig mottagning av kyrkoherden

Söndagen den 2 september sker mottagning av Eva-Lotta Grantén som kyrkoherde för Landskrona församling, vid en högtidlig gudstjänst i Sofia Albertina, med start klockan 10.

Kyrkor och kapell i Landskrona församling

Sofia Albertina

S:t Ibbs kyrka

S:t Johannes kyrka

S:t Jakobs kapell (samma lokal som S:t Johannes kyrka)

Borstahusens kapell

Härslövs kyrka

Ottarps kyrka

Säby kyrka

Vadensjö kyrka

Publicerad 15 June 2018 10:31