Thulinträffen samlar fordonsentusiaster

Folkabubblor och A-fordar får extra uppmärksamhet

LANDSKRONA.

I juli är det dags för en av årets högtidsstunder för den som älskar gamla och stilfulla fordon. Thulinträffen är ett omtyckt arrangemang i Landskrona och lockar både bilentusiaster och andra. Evert Lundgren, Tom Olsson och Göte Hilding tog en gång initiativ till motorträffen som är tradition sedan mer än 20 år.

Lokaltidningen kollar läget inför årets träff med Staffan Hanson på Motorhistoriska Klubben i Skåne. Det är Motorhistoriska Klubben i Skåne som håller i 2018 års Thulinträff och Staffan Hanson berättar att årets tema är A-forden som i år fyller 90 år.

– Vi uppmärksammar också att de första Volkswagen-bilarna kom till Sverige för 70 år sedan, 1948. De kom med färja till Helsingborg och kördes sedan på landsväg till AB Scania Vabis i Södertälje, som var samtida importör. Tidigt lossades också VW-bilar från fartyg i Landskrona.

Thulinträffen hålls vid Citadellet i Landskrona och de vackra omgivningarna befolkas under träffen av många deltagare och åskådare. Här syns ofta stil från en svunnen tid, även på människorna. Nytt för i år att är det blir en hattparad, med tävling om ”den smakfullaste hatten”.

Har alla förare tidstypiska kläder?

– Många, men inte alla, klär sig gärna i tidstypiska kläder. Ett populärt inslag genom åren har varit olika mannekänguppvisningar av vintage damkläder, från Bittes Garderob i Landskrona.

När hölls den första Thulinträffen?

– Den första Thulinträffen hölls på Citadellet 1996, den i sin tur föregicks av Citadellträffen cirka 1992. På den tiden körde man i kortege från Saxtorp till Citadellet. ”Cruisingen” i centrala Landskrona på fredagskvällen är en fortsättning på denna tradition.

Vad är det bästa med Thulinträffen?

– Det bästa med Thulinträffen är att det finns något för alla, inte bara de bilintresserade. Är man inte tekniskt intresserad kan man njuta av färg, form, omgivningarna och olika programpunkter som till exempel visning av kolonierna, musikunderhållning, hattparad och modellbåtsuppvisningar i vallgraven.

Vilka bilar får vara med?

– Veteranbilar, veteran-MC, mopeder och traktorer med mera. Även nyare entusiastbilar, till exempel Chevrolet Corvette och Ford Mustang och liknande är välkomna

Malin Nävelsö

För 70 år sedan började Wolkswagenbilar att rulla på de svenska vägarna. Alla känner väl igen en klassisk folkabubbla?

För 70 år sedan började Wolkswagenbilar att rulla på de svenska vägarna. Alla känner väl igen en klassisk folkabubbla? Foto: Staffan Hanson

Publicerad 15 June 2018 15:30