Läge att läsa hela långa sommaren

Sommarboken ger läsgodis åt lovlediga

NORDVÄSTSKÅNE.

Oavsett hur sommarvädret blir, så är det alltid läge att läsa. Biblioteken uppmuntrar lovläsning med projektet Sommarboken, en återkommande tradition som ger lovläsande barn och unga lite extra belöning.

Lin Hyttfors är barn- och ungdomsbibliotekarie på Svalövs bibliotek. Hon hoppas att många lovlediga barn och unga vill delta i Sommarboken.

– Det är en möjlighet att läsa av lust, för att det är roligt. Att få en bok och delta i utlottning blir lite extra godis för våra storläsare.

I Familjen Helsingborgs bibliotekssamarbete ingår folkbiblioteken i Landskrona, Svalöv, Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Perstorp, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga. Att Sommarboken sedan i fjol har en gemensam utformning för alla biblioteken i Familjen Helsingborg tycker Lin är en styrka.

– Man kan redovisa var som helst och låna var som helst. Även sommargäster som till exempel bor på en camping kan delta. Vi har skrivit att man kan delta från det att du själv kan läsa, vilket jag tycker är viktigt. Det är superbra att föräldrar läser för sina barn, men Sommarboken skall vara egen läsning, säger Lin.

Information om Sommarboken går alltid ut till skolorna och bibliotekarierna är redo med tips för dem som kommer till biblioteket utan att riktigt veta vad de vill läsa.

– Hyllorna som är ”Börja läsa” och ”Fortsätt läsa” lånas det oerhört mycket ifrån. När de upptäckt något de gillar är det viktigt att det finns fler av samma sort och i dag är det väldigt mycket serier, berättar Lin.

Malin Nävelsö

Så funkar Sommarboken

Information om Sommarboken finns på biblioteken där man också hämtar häftet. Du kan läsa mer om det på Familjen Helsingborgs hemsida: www.bibliotekfh.se/sommarboken?culture=sv

För att delta i Sommarboken skall du låna och läsa fem böcker i sommar under perioden juni, juli och augusti. Du ska kunna läsa själv och så får du inte vara äldre än 20 år. Du kan läsa vad som helst och på vilket språk som helst.

När du läst färdigt en bok skriver du kort vad du tycker om den i sommarbokshäftet. Den bok du tyckte bäst om väljer du ut till ett boktips som sätts upp på biblioteket. Sedan lämnar du häftet på ditt närmaste bibliotek och väljer vad du vill ha för presentbok. Du som läser sommarboken är också med i utlottning av extrapriser. Sista inlämningsdag är den 31 augusti.

Bokhög

Lin tipsar om sommarböcker

Tuffa gänget av Aaron Blabey är en serie som har blivit en supersuccé. Böckerna har mycket bilder och är nästan serieböcker, vilket gör dem lättlästa. De passar bra för nya läsare. Ett gäng djur som uppfattas som farliga försöker bättre på sitt rykte genom att göra schyssta grejor, men möts med misstro – för vem litar på vargar, spindlar, pirayor, hajar och ormar?

– De är väldigt roliga och kidsen älskar dem!

Frallan är bäst av Sara Ohlsson ingår i en serie. Frallan hittar på galna upptåg med sin mamma och sin mormor. Det blir ofta tävlingar mellan mamma och Frallan, med mormor som domare, och det stökar ofta till sig. Boken har många illustrationer, är lättläst och passar för barn mellan 6 och 10 år.

– Den passar bra som högläsning.

Nevermoor – Morrigan Crowes magiska förbannelse av Jessica Townsend är första delen i en ny fantasyserie. Boken passar lite mer vana läsare och är riktigt spännande. Morrigan är ett fördömt barn – alla olyckor skylls på henna och hon kommer att dö på sin elfte födelsedag. Jupiter North heter mannen som räddar henne till den magiska staden Nevermoor. Där väntar dock nya problem och stora utmaningar.

– Den är väldigt spännande och det finns många mysterier i den.

Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren handlar om två bästa vänner som verkligen delar allt. Tills Kassandra bestämmer sig för att ta sitt liv och Melanie blir kvar, ensam. Nu måste hon försöka gå vidare och hitta nya vägar, nya vänner. Boken passar för äldre tonåringar.

– Den är sorglig, men ändå hoppfull. Det känns som om hon fångar en tonårings språk och tankevärld bra.

Publicerad 16 June 2018 08:30