Campingen laddar upp inför sommarens högtryck

RÖSTÅNGA. Det råder försäsongsstilltje på Röstånga camping när Lokaltidningen hälsar på. Men det är lugnet före stormen. I och med midsommarhelgen drar det igång på riktigt.

Av
Jonas Lundin

– Vatten är alltid roligt, säger Lasse Throneé, som kommer från Båstad-trakten, när barnbarnet Axel Hiller svischar nedför vattenrutschbanan.

Det är inte första gången de är på campingen i Röstånga.

– Här är det lugnt och fridfullt, men ändå lite för barnen att göra, säger han.

De är på campingen bara några dagar.

– Till hösten drar vi till Skäralids camping igen, säger Agneta Throneé.

En svart katt korsar vår väg ut från badområdet.

Vid ett av campingens sex servicehus dyker platschef Helén Magnusson upp.

– Från och med den 21 juni, dagen innan midsommar, så har vi fullsatt. Midsommarhelgen är helt fullsatt. Det är fullbokat sedan förra året, säger Helén Magnusson.

– Vi har i princip fullt fram till skolorna börjar igen. Men det finns ströplatser, så det finns möjlighet att boka, säger hon.

Det var förra året som campingkedjan Nordic camping & resort, som driver 24 campingar i Sverige, köpte Röstånga camping av Jörgen Nystrand och Asta Knutsdottir Nystrand. De jobbar inte kvar. Att driva en camping är nytt för Helén Magnusson. Innan hon blev platschef på Röstånga camping i februari, jobbade hon bland annat med marknadsföring och besöksnäring

– Det är lika spännande varje dag med nya saker som dyker upp. Jag lär mig nytt hela tiden. Det är skönt att vi har många återkommande gäster, som kommer med tips och förslag. Vi vill gärna driva det vidare i samma anda som det har varit tidigare, men lägga till Nordic camping & resorts idéer om hur vi ska utveckla det, säger Helén Magnusson.

Nytt för i år är helårsöppet och att de har säsongsplatser, berättar hon, och fler sådana lär det bli. De nya ägarna har köpt till mark för hundra nya platser som är tänkta att bli klara till hösten.

– Vi kommer troligen använda dem så att vi kan ha helårs/säsongsplatser, säger hon.

Helén Magnusson, platschef på Röstånga camping.

Helén Magnusson, platschef på Röstånga camping.

Jobbet som campingchef bjuder även på en del oväntade utmaningar. När badet öppnade den 2 juni kom 700 personer och glassen tog slut i ett nafs.

– Inför midsommar så gäller det att riktigt ha laddat upp. Vi har många frysar där vi ska ha lager nu. Sedan ska vi få leveranser oftare, säger Helén Magnusson.

Under samtalet glider en kille på MC glider in. Det är Thomas Karlsson från Bergen i Norge. Han har varit i Tyskland och behövde sova över en natt på väg mot ett gamingevent i Jönköping.

– Jag såg på GPS:en att det var en campingplats här, så det var lite av en tillfällighet att jag kom hit, säger han.

Hans MC är av typen ”adventure bike”, berättar han.

– Den fungerar på diverse turer, men också i terräng. Men inte i så höga hastigheter, säger han.

Thomas Karlsson hittade Röstånga camping på GPS:en. Hit kom han på sin MC som är av typen ”adventure bike”.

Thomas Karlsson hittade Röstånga camping på GPS:en. Hit kom han på sin MC som är av typen ”adventure bike”.

En promenad upp mot campingens övre område framkallar bilder från en annan tid, när det fanns ett sommarlekland här. Ett klätterhus, en krokodil av betong och en båt är några av resterna.

Det känns som att campingen står i startblocken till en högsäsong. Kanoterna vid sjön ligger och väntar på att användas, en and på bryggan sover med huvudet instoppat i fjädrarna. Inte så många campare syns till på det övre området, kanske bidrar också lunchtimmen till det.

På vägen tillbaka möts vi av ett par med barnvagn. Det är danskarna Christian Vennø och Josefine Bønn. Christian ska träna roadracing med sin MC på Ring Knutstorp. Även förra året var de på Röstånga camping.

– Vi sover här ett par dagar och sedan kör vi till Knutstorp, för vi tycker det är bra här. Det är inte så många här som det var förra året, säger Christian Vennø och ser sig omkring.

En bit bort packar paret Bastian och Mirjam Höfer från Köln ihop sina grejer, för att köra iväg med sin husvagn, som är mindre än Mercedes-bilen.

– Det här är en gammal husvagn från Östtyskland, jag tror att den är nästan lika gammal som jag, säger Bastian Höfer medan han gör iordning den för avfärd.

Det västtyska paret fick upp ögonen för Röstånga camping genom ett resemagasin.

– Det stod att det här ett riktigt fint ställe. Vi har vår dotter med oss. Här finns det många platser att leka på, det är familjevänligt. Vi ville åka till nationalparken, det var därför vi stannade två nätter här. Nu ska vi till den skånska östkusten, säger Bastian Höfer, som totalt tillbringar två semesterveckor i Sverige.

Någon som däremot tycks ha för avsikt att hänga på campingen ett tag, är den svarta katten. Utanför entrén dyker den upp igen. Denna gång korsar den inte vår väg.

Publicerad 17 June 2018 09:30