Här kan du fira midsommar i Landskrona

Dans, stång och lekar på flera ställen

LANDSKRONA. Jordgubbskris eller inte, den svenskaste av högtider, svenskare än nationaldagen enligt många, står för dörren. Vi firar årets ljusaste natt och den skira grönskan med sill, nypotatis och, för den som är benägen på sådant, nubbe. Och visst hör det till med midsommarstång och kanske svängom. Den som föredrar en stor stång och professionellt ackompanjemang har fler firanden att välja mellan i Landskrona med omnejd.

Av
Per Eeg-Olofsson

Mötesplats Borstahusen/Erikstorp

I trädgården på baksidan av restaurang Erikstorp börjar firandet klockan 10 genom att midsommarstången kläs med gemensamma krafter. Från klockan 12.30 uppträder folkdanslaget Verdandi och leder med van hand allmänhetens insatser på sång- och dansområdet. Mellan klockan 11 och 15 serverar restaurang Erikstorp en midsommarbuffé.

Scoutboet Citadellets koloniområde

Scoutboet, ibland också kallat kruthuset, på Citadellvägen 23 i Citadellets koloniområde, är centrumpunkt för midsommarfirande i idyllisk miljö. Firandet startar klockan 10 då stången kläs av firare, att ta med egna blommor till stången är varmt välkommet. Klockan 14 är det uppvisning med folkdanslaget Verdandi, efter det blir det dans för alla och slutligen lekar med barnen.

Örenäs slott

Familjen Tranchells pampiga sommarresidens utanför Glumslöv är idag hotell och konferenscenter och tjänar inte så sällan som inramning för diverse festliga tillfällen. Senast var det under nationaldagen den 6 juni, och firande i slottsparken blir det även under midsommarafton. Detta börjar klockan 13 genom att midsommarstången kläs. Cirka en timme senare är det dags för resning av densamma. Glumslövs folkdanslag har vanan inne och leder arbetet innan de visar upp traditionell folkdans. Från klockan 14.15 cirka är det dans kring midsommarstången som avslutas runt 15.30.

Nämndemansgården på Ven

Vens gemensamma midsommarfirande på Nämndemansgården/Vens hembygdsgård börjar klockan 12 med att besökare gemensamt samlar in blommor och grönt att klä stången med. En timme senare kläs stången som (om allt går vägen) är på plats vid 13.30 då det blir lekar och dans under ledning av ”Gotte” med lekledare. För underhållningen står också unga folkmusiker från Sverige och Danmark. Kaffe och varmkorv finns till försäljning. Den som inte vill använda cykel eller apostlahästarna kan åka traktorsläp som går rutten Kyrkbacken-Landsvägen-Nämndemansvägen. Bilkörning rekommenderas inte då parkeringsplatserna är få.

Publicerad 19 June 2018 08:00