Privat park slår upp portarna för alla

”Vi fick höra mycket historia som vi inte visste om”

AXELVOLD. För Stephanie Wachtmeister Rosén och hennes familj är det en glädje att kunna öppna parken runt Axelvolds Gård för besökare. Godsmiljön har anor från 1500-talet och det finns mycket att titta på, bland annat formklippta bokar och buxbom, samt ett överflöd av rosor.

Det är andra året som familjen Wachtmeister Rosén har arrangemanget, där allmänheten under en helg välkomnas till park och trädgård.

– Vi körde det för första gången i fjol och det kom människor precis hela tiden. Det är roligt att folk kan få glädje av det här, fler än bara vi själva, säger Stephanie Wachtmeister Rosén.

Axelvolds Gård är Stephanie Wachtmeister Roséns släktgård och hon och hennes man Johan Rosén har bott på gården sedan 2015.

– Men en sådan här gård blir det att man går och funderar på vad man kan göra med den. Efter förra årets event var det många som kontaktade oss och frågade om vi skulle göra om det. Det är jätteroligt att folk uppskattar det så mycket, säger Stephanie Wachtmeister Rosén.

För besökarna kan det säkert kännas spännande att få se byggnader, park och trädgård som annars diskret gömmer sig bakom två korsvirkeslängor ut mot vägen. Här finns mycket att titta på och doften av rosor följer med en genom stora delar av parken. Mittdelen av bostadshuset är ritat av C. G. Brunius och kan säkert kännas välbekant för den som sett hans arbete i Lund. På husets ena sida öppnar sig en imponerande vy av gräsmattor och formklippta bokhäckar.

– Vi klipper dem en gång om året. De planterades 1922 av min farmors pappa. Grunderna för parken lades också då, när de anlitade en trädgårdsarkitekt, berättar Stephanie Wachtmeister Rosén.

Planteringarna är som mest välansade och formella närmast bostadshuset, för att längre ut övergå i ängsmark och vyer som öppnar sig ut mot den omgivande naturen. Före 1922 var mycket av det som nu är park betesmark.

Stephanie Wachtmeister Roséns berättar att hennes far är mycket trädgårdsintresserad och är den som har planterat bland annat många av de rosor som ger trädgård och park ljuva färger och dofter.

– Han har lagt mycket tid och möda på att se vad som passar och välja rätt sorter.

Den varma och torra försommaren har varit en utmaning för Stephanie Wachtmeister Rosén och alla andra trädgårdsintresserade. Hon hoppas att det skall finnas blomning att njuta av också i månadsskiftet juni-juli, även om mycket blommar tidigt i år. En nyplanterad rabatt med hortensior intill huset fordrar extra omsorg och lite regn hade varit välkommet.

Parken och de olika delarna av trädgården erbjuder något för alla smaker. I fjol kom en blandad skara besökare.

– Det var trädgårdsentusiaster, men också mycket folk från trakten och flera stycken som har jobbat här. Vi fick höra mycket historia som vi inte visste om, så det är väldigt givande. Bland annat hade vi två bröder här som jobbat för farfar och de mindes mycket som vi fick höra om, säger Stephanie Wachtmeister Rosén.

Historia och kontinuitet är en viktig del av livet på Axelvolds Gård. I parken står en mycket hög ask och Stephanie Wachtmeister Rosén berättar om detta släktträds fascinerande historia:

– Det var en hel rad med askar först, men de andra har blåst omkull eller skadats på andra sätt. Den är planterad 1699. Man tittar på den med respekt och ödmjukhet, faktiskt.

Malin Nävelsö

Dubbel fröjd i pionrabatten.

Dubbel fröjd i pionrabatten. Foto: Malin Nävelsö

Parkvisning på Axelvolds Gård

* 30 juni och 1 juli, klockan 10-16 båda dagarna.

* Adress: Axelvolds Gård 3200.

* Entré 50 kronor per person. Barn under 13 år gratis. Hundar i koppel är välkomna.

Publicerad 21 June 2018 11:21