Gamla tider kommer nära på hembygdsgård

”Man får känna och pilla hos oss”

ASMUNDTORP. Hembygdsgårdar besöks av tusentals människor varje år, men är ofta lite doldisar i kulturvärlden. Rönnebergs härads hembygdsförening skulle gärna vilja att fler fick upp ögonen för de skatter som finns på hembygdsgårdarna.

På hembygdsgården i Asmundtorp kan man röra sig i gammaldags miljöer, titta och känna och verkligen få en känsla för svunnen tid.

– Till skillnad från på många muséer får man känna och pilla hos oss. Här kommer man nära föremålen och historien och det är det vi vill försöka utveckla, säger Johan Rietz från Rönnebergs härads hembygdsförening.

Johan kan också berätta att de lockande miljöerna faktiskt ställer till lite problem när de föreningsaktiva guidar grupper.

– Det är nästan omöjligt att hålla ihop dem! Jag har haft guidningar där kanske två personer varit kvar av en grupp på femton, medan övriga fastnat i olika spännande saker.

Det är nog ändå för det mesta kärt besvär, menar Jörgen Bergstrand, ordförande i Rönnebergs härads hembygdsförening.

– När man har haft en grupp här är det ofta väldigt nöjda och entusiastiska, säger han.

Föreningen arbetar just nu mycket med att tillgängliggöra sina samlingar på nya vis, ett arbete som ligger Johan varmt om hjärtat. Bland annat håller de på att uppdatera utställningen ”Mjölkens väg till frukostbordet”.

– Det är viktigt att upplevelsen för besökarna blir större. Många har en smartphone i dag och vi kan använda oss av det. Vi skall försöka att göra en video av två pigor som kärnar smör. Med en QR-kod i utställningen kan besökarna se den direkt på sina telefoner, säger Johan.

Satsningen på rörlig bild i mjölkutställningen är en del av ett EU-finansierat Leaderprojekt. Föreningen deltar också i projektet ”Kontext – Låt tingen tala” som leds av Skånes hembygdsförbund. Projektet syftar till att ge medlemsföreningarna kunskap om hur de med hjälp av bland annat ny teknik kan visa upp sina samlingar på nya sätt.

– Det finns en massa kunskap som vi riskerar att tappa. Unga i dag orkar inte alltid läsa i utställningen och vi måste hitta nya vägar, säger Johan.

Mjölkutställningen är bara en liten del av allt som finns att titta på i Asmundtorps hembygdsgård. Här finns fint dukade kaffebord, köksredskap från olika tider, en skolmiljö med tramporgel och en mulltoa av äldre datum. Bland annat. Rönnebergs härads hembygdsförening sköter också Lindqvist smedja inne i Asmundtorp och Häljarps mölla, som är en stubbamölla från 1700-talet.

– Det är mycket att dona med, så vi hoppas förstås att många vill komma och titta på vad vi har också, säger Jörgen.

Malin Nävelsö

Segelplaner för Möllans dag

Möllans dag firas i år söndagen den 1 juli. Då visas Häljarps mölla för allmänheten med start klockan 13. Om vädret tillåter kommer Rönnebergs härads hembygdsförening att ”segla” möllan, alltså sätta segel på vingarna och låta vinden driva möllans maskineri. Möllan har inte kunnat köras på över 30 år, men förhoppningsvis går det alltså bra nu.

På Möllans dag håller föreningen också öppet i Lindqvists smedja i Asmundtorp samt på hembygdsgården.

Information om Rönnebergs härads hembygdsförening och aktuella öppettider och utställningar finns på www.hembygd.se/ronnebergsharad

Publicerad 22 June 2018 08:00