Hon bytte tåget mot elcykel

Sedan i höstas tar Teckomatorpsbon Ann-Sofie Albrekt cykeln till jobbet i Lund

TECKOMATORP. Ann-Sofie Albrekt från Teckomatorp tröttnade på tågstrulet och började pendla med elcykel till jobbet i Lund. Nu vill hon bidra till att fler får upp ögonen för elcykelns fördelar.

Av
Jonas Lundin

– I vintras satte jag på dubbdäck och tog mig igenom snömodden här, säger Ann-Sofie Albrekt, när hon en sommardag möter upp på cykelvägen som går längs väg 108 mellan Kävlinge och Lund.

Sedan oktober har hon cykelpendlat till jobbet i Lund i ur och skur. Att hon började med det har att göra dels med tågkrångel, dels med den statliga elfordonspremien, som innebär att hon kunde få tillbaka 25 procent av inköpskostnaden när hon köpte elcykel.

– Egentligen var det den här elfordonssatningen som gjorde att jag började tänka på elcyklar överhuvudtaget. Så stack jag ner och provade en. När jag väl hade testat el så var jag såld. Det som är bra med elcykel är att det inte behöver vara perfekt väder. Och om jag inte är i perfekt form, då kan jag cykla också. Det gör att jag kan cykla varenda dag, jämfört med innan, då jag fick ta tåget några dagar i veckan för att det var för dåligt väder, säger Ann-Sofie Albrekt och fortsätter:

– Jag har tågpendlat i över tio år. Jag var ganska trött på tågstrulet faktiskt. Det och cykeln ihop, det var definitivt utslagsgivande.

Färden går varje jobbdag från Teckomatorp till centrala Lund, en sträcka på 25 kilometer som tar runt en timme, beroende på väder.

– Nu får jag in allt i livet på en enda gång. Inget krångel och motionen är klar när man kommer hem. Det är underbart när man upptäcker att det finns cykelväg fyra femtedelar av sträckan till jobb, säger Ann-Sofie Albrekt.

Ann-Sofie Albrekt slår gärna ett slag för elcykeln.

Ann-Sofie Albrekt slår gärna ett slag för elcykeln.

Elcykelns batteri driver på upp till en hastighet av cirka 25 km/h. När Ann-Sofie Albrekt kommer till jobbet har hon gjort av med cirka 40 procent av laddningen.

– Jag kommer ju fram och tillbaka, men det beror också på vädret. Är det dåligt väder och styv motvind, då kan det gå åt halva batteriet. I princip kan jag köra fram och tillbaka på en laddning, säger Ann-Sofie Albrekt.

Hon vill gärna bidra till att fler får upp ögonen för elcykeln, även för lite längre sträckor. Bland fördelarna med elcykelpendlandet nämner hon motionen och de positiva hälsoaspekterna.

– En sak som är roligt med att cykla är att man ser årstidsväxlingarna. Jag är biolog i botten, jag tycker att det är fantastiskt att cykla här och lägga märke till vilka blommor som har slagit ut och där var en sådan fjäril och där blommar cikorian, säger hon och tittar ner vid sidan av cykelvägen.

TIPS:

Ann-Sofie Albrekt rekommenderar appen ”Strava Training: Run &Ride” för den som vill hitta bra vägar att cykla.

Publicerad 22 June 2018 09:00