Glassa runt hela sommaren

MATSIDA.

Oavsett vad det är för väder, så är sommarens sötsak framför andra glassen. I Sverige är vi extra glada i glass – enligt branschorganisationen Föreningen Svenska Glasstillverkare äter vi runt 12 liter per person och år. De stora glasstillverkarna släpper nya smaker varje år. De senaste åren har man kunnat ana en nostalgitrend även bland glassarna, när gamla favoriter återlanseras och smakpaletten rör sig mot mer traditionella kombinationer.

Att göra egen glass har också blivit mer populärt på senare år, särskilt eftersom allt fler får koll på att man kan göra egen glass utan glassmaskin. En poäng med att göra SIN egen glass är att man själv kan välja smaksättning och kombinera smaker man gillar. Man kan också välja att göra en mer hälsosam glass med mindre socker, eller satsa på ekologiska, närproducerade ingredienser. Bra råvaror är viktigt när man skall göra egen glass, för att få fram de där riktigt fina smakerna som man är ute efter.

Parfait är en variant på glass som inte kräver glassmaskin och som blir lite hårdare. Med rätt ingredienser blir parfaiten härligt smakrik. En parfait kräver lite framförhållning, eftersom den behöver stå framme ett tag innan servering. Glass gjord på karamelliserad mjölk, så kallad dulce de leche, har den fördelen att den blir ganska mjuk även när det görs utan glassmaskin. Smaken blir fyllig och kolamaffig och glassen kan sedan smaksättas ytterligare efter eget tycke.

Malin Nävelsö

Glass på dulce de leche

Detta glassrecept kan göras utan glassmaskin.

4 portioner

Ingredienser:

5 dl vispgrädde

En burk (ca 400 g) karamelliserad mjölk, dulce de leche

(Du kan också göra egen karamelliserad mjölk genom att koka sötad, kondenserad mjölk i konservburken i ett vattenbad 2-4 timmar. Burken måste vara täckt av vatten under hela kokningen.)

Gör så här:

1. Vispa grädden fluffig.

2. Rör i dulce de leche och blanda försiktigt till en slät smet.

3. Tillsätt vald smaksättning. Om du följer receptet och gör glassen i små skålar, kan du använda olika smaksättningar i varje skål. Prova med krossade chokladkakor, färska bär eller hackad fudge, till exempel.

4. Häll upp i fyra skålar och täck med folie. Frys i 2–3 timmar.

Publicerad 23 June 2018 09:00