Mycket bättre än hemma i badkaret, tycker Morris

Vi testade Landskronas första gör-det-självtvätt för hund

LANDSKRONA. Att tvätta sin hund kan vara ett bokstavligt hundgöra. Något som kan underlätta böket är stans första hundtvätt med självbetjäning. Vi tog dit Landskronabon och fotografen Hans Jonsson och hans italienska tryffelhund Morris, av rasen lagotto, för att prova på.

Av
Jonas Lundin

– Det är ingen som har en sådan här på en biltvätt i Sverige, säger Göran Olsson, som sedan tio år driver sin GO Biltvätt på Pjäsgatan.

Numera står det också ”GO Hundtvätt” på skylten vid vägen. I det blåa huset, där varuautomaterna med godis och kaffe finns, står nu också K 9000 Dog Wash, en hundtvättsanläggning som Göran Olsson köpt från Australien. Idén fick han vid en resa till USA för några år sedan, där han såg hundtvättar på biltvättsanläggningar.

Den italienska tryffelhunden Morris gnällde lite under torkningen, men uppskattade denna tvätt betydligt mer än hemma i badkaret.

Den italienska tryffelhunden Morris gnällde lite under torkningen, men uppskattade denna tvätt betydligt mer än hemma i badkaret. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det riktar sig till alla hundägare, inte nödvändigtvis bilburna.

– Det finns ju många hundägare överallt omkring här, som inte har bil och äldre människor som har problem att tvätta hemma i badkaret och duschkabinen, säger Göran Olsson och fortsätter:

– Sedan på hösten när det är jakt, så har vi jakthundarna. De kan komma hit och tvätta bilen och så har de en smutsig jakthund.

Sveriges enda kombinerade bil- och hundtvätt, driver nu Göran Olsson på Pjäsgatan i Landskrona.

Sveriges enda kombinerade bil- och hundtvätt, driver nu Göran Olsson på Pjäsgatan i Landskrona. Foto: Per Eeg-Olofsson

Själv har Göran Olsson dock inte hund.

– Men jag inser ju problemet att tvätta en hund i en duschkabin eller badkar i en liten lägenhet. Det är ett komplement till det som jag vill erbjuda. Den som vill göra det enkelt för sig ska ju gå hit såklart, säger Göran Olsson.

För hundra kronor får besökaren tio minuter, som man får hushålla med och byta mellan de olika lägena schampo eller allergischampo, balsam, endast vatten och torkning. Och naturligtvis att göra rent efteråt.

Hans Jonsson ger hundtvätten ett gott omdöme.

– Jag tyckte det var bra. Hundra spänn för en tvätt, det är skitbra och man slipper få ont i ryggen, säger han.

Det är skitbra och man slipper få ont i ryggen.

Det är inte bara ergonomiska fördelar, menar han.

– Det är smidigt, som efter bad eller man varit i skogen, alla sådana aktiviteter, att bara svänga förbi. Man behöver ju inte ta en full tvätt. Det räcker med en snabb tvätt, så är det klart när man kommer hem.

Göran Olsson rekommenderar den bilburne hundägare som enbart kommer för att tvätta sin hund, att ställa bilen på den allmänna parkeringen strax intill.

Göran Olsson rekommenderar den bilburne hundägare som enbart kommer för att tvätta sin hund, att ställa bilen på den allmänna parkeringen strax intill. Foto: Per Eeg-Olofsson

I vanliga fall får Morris bada hemma i badkaret eller duscha ute på gården. Vad tycker då huvudpersonen själv om denna nymodighet? Det är först under torkningen som han börjar gnälla lite.

– På en tiogradig skala 7,5-8, säger Hans Jonsson.

En vanlig badkarstvätt ger Morris på sin höjd en fyra eller knapp femma för.

Publicerad 10 July 2018 00:00