Egna spel med lekande, lättare programmering

Unga fick pröva att göra egna datorspel under lovet

SVALÖV. Gillar man att spela på sin dator så gillar man kanske att göra egna spel också? Under två dagar har unga i Svalöv kunnat prova programmeringens grunder.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det talas endast lågmält i det lilla klassrummet på Helenborgsskolan som för övrigt är helt tom under sommarlovet. Alfred Lövquist, Malte Månsson och Tobias Lindström har full fokus på att försöka få programmet att bete sig som de tänkt. Inte helt enkelt, men med programmet Scratch slipper de i vart fall att skriva långa rader med kod. Genom att dra och släppa färdiga kommandon på en tidslinje går det att styra vad som ska hända utan att behöva skriva koden.

Tobias Lindström får hjälp av Non Raagard att ändra sitt spel så att det beter sig olika på olika nivåer (levels).

Tobias Lindström får hjälp av Non Raagard att ändra sitt spel så att det beter sig olika på olika nivåer (levels). Foto: Per Eeg-Olofsson

Tobias Lindström har byggt ett spel där spelaren styr en anka som ska fånga upp fallande saker, bollar, katter, häxor och annat. Och det går snabbare och snabbare. En klassisk variant av arkadspel med andra ord.

- Jag spelar mycket dator- och tv-spel. Så jag ville pröva att göra ett spel själv, förklarar Tobias Lindström att han har anmält sig till den två dagar långa kursen som är en del av kommunens sommarlovsprogram.

Hemma spelar han mest spelet Fortnite berättar Tobias Lindström. Det är ett spel där man skjuter mycket, men också måste bygga saker för att överleva. Ett mycket mer avancerat spel, så klart, än de som knåpas ihop på tvådagarskursen.

- Många har höga förväntningar, och vill göra ett stort spel direkt. Då får man krossa lite drömmar, man måste ju lära sig grunderna innan man kan göra ett nytt Minecraft, säger Non Raagard, som tillsammans med Christoffer Kronblad håller i kursen.

Han har nyligen startat företaget Hemkodat som specialiserat sig just på kurser i enkel programmering för barn och unga.

- Det här är sista kursdagen i Svalöv. Nästa stopp är i Kristianstad och sen blir det Lomma och Lund, berättar Non Raagard.

Med hjälp av programmet Scratch kan man utföra enkel programmering utan att behöva skriva kod själv. Det går att dra färdiga kommandon till en tidslinje och samtidigt få en visning av hur resultatet blir.

Med hjälp av programmet Scratch kan man utföra enkel programmering utan att behöva skriva kod själv. Det går att dra färdiga kommandon till en tidslinje och samtidigt få en visning av hur resultatet blir. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 12 July 2018 08:00