Thomas Halling och barnen på monsterkollot.

Thomas Halling och barnen på monsterkollot. Foto: Erika Nielsen

Monsterkollo tillsammans med författaren Thomas Halling

LANDSKRONA. För andra året i rad har LAB tillsammans med Landskrona stadsbibliotek anordnat ett tvådagars skrivkollo för barn. Under handledning av författaren Thomas Halling fick barnen lära sig att skriva läskiga monsterhistorier men även åka på utflykter och pyssla.

Av
Erika Nielsen

Thomas Halling ställde frågan högt, vad är ett monster? Alla barn räckte ivrigt upp händerna för att svara. Ordet monster och dess betydelse diskuterades högt, så följde en lång stund där barnen fick fylla rummet med sina fantasier och idéer.

– Barn måste få leka med fantasin, det är en form av inlärningstekning. Jag som i många år har arbetat som lärare samtidigt som författare vet att barn uppskattar detta, det är en kul grej, säger Thomas Halling.

Därefter fick barnen var sin bild på ett monster från en latinsk bok. Instruktionerna som följde var att man skulle namnge varelsen, komma på vilken miljö som den lever i och styrkor så väl som svagheter den har. När det var gjort skulle man på 20 minuter skiva en kort berättelse, det kunde vara en rolig historia, en romantisk eller en busig, den bedömningen var upp till barnen.

– Jag har skrivit drygt 80 barnböcker under mina år. Min styrka är att skriva på ett enkelt sätt, så att alla kan förstå även barn med lässvårigheter. Ambitionen med kollot är att barnen ska ha kul och förstå att alla som vill kan skriva, säger författaren.

Kollot riktar sig till barn som börjar årskurs fem och sex till hösten. Liksom förra året blev sommarens kollo fullbokat.

Personal från Landskrona biblioteks barnavdelning samt personal från bibliotekets aktivitetshus LAB var på plats under kollot. Det är en sommarlovsaktivitet, med stöd från Landskrona stad. Kollodeltagarna deltar helt utan kostnad.

Publicerad 18 August 2018 12:30