Teddy Nilsson, gruppledare för Sverigedemokraterna som får fortsätta även denna mandatperiod i opposition.

Teddy Nilsson, gruppledare för Sverigedemokraterna som får fortsätta även denna mandatperiod i opposition. Foto: Jonas Lundin

SD – störst men fortsätter i opposition

SVALÖV. Sverigedemokraterna är det största partiet i kommunfullmäktige med elva mandat, men får fortsätta i opposition. Den rollen är däremot ny för Socialdemokraterna som fram tills nyligen satt i förarsätet.

Av
Jonas Lundin

Sverigedemokraterna hade helst sett en koalition med SD, M, L, KD. Men när det inte gick valde SD valde att inte fälla det nya alliansstyret, för att man ville få bort Socialdemokraterna.

– Vi har lovat väljarna att plocka bort Socialdemokraterna om det var möjligt. Nu blev det möjligt, säger Teddy Nilsson (SD), gruppledare och oppositionsråd.

På Facebook kan man läsa flera kommentarer från medborgare som tycker det är orättvist att Sverigedemokraterna inte är med och styr, som det största partiet. Hur ser du på det?

– Jag förstår medborgarna, eftersom de andra partierna inte diskuterar ett styre med Sverigedemokraterna, inte från någon sida, trots att det finns partier som indirekt fått klartecken att diskutera samarbeten. Jag kan inte ha någon åsikt om hur de andra partierna jobbar, utan jag får ju ta ställning till hur vi jobbar, säger Teddy Nilsson som efter valet gick ut med samtalsförfrågan till S och till den borgerliga koalitionen.

– Vi har sagt att vi skulle avsätta Socialdemokratin om vi inte har möjlighet att påverka deras politik till det bättre. Och det kan vi enbart göra om vi sitter i ett samarbete med S. Gör vi inte det så är först valet att kasta ut dem.

Det nya borgerliga styret får så att säga balansera på lina mellan S och SD.

– De har gått fram med ett borgerligt styre i en ganska stor minoritet. Deras förhållande gentemot oss är det att om vi inte är nöjda så är vi elva mandat starka och kan fälla det vi inte vill ha, säger Teddy Nilsson.

Ordföranden för Svalövs Arbetarekommun, Èmilie Lundgren, är positiv trots den förlorade makten.

– Nu ser vi positivt på det att kunna bedriva en stark oppositionspolitik, med tydligt socialdemokratiskt budskap.

Har ni någon kandidat som ni vill se som oppositionsråd?

– Ja, det är Jan Zielinski (fram till nyligen kommunstyrelsens ordförande, red. anm.).

Publicerad 30 October 2018 15:30