Här är några tips på hur du skyddar dig bra i den kalla årstid som nu kommer.

Här är några tips på hur du skyddar dig bra i den kalla årstid som nu kommer. Foto: Mostphotos

Så fixar du kylan

Tips på hur du klarar vintern

LANDSKRONA. Det gäller att klä sig rätt om inte vintern ska bli en enda lång pina. Kylan i kombination med blåsten och vätan vi har i Skåne gör kylan extra kännbar och ökar risken för skador. Här är några tips på hur du skyddar dig mot kylan, oavsett om du ska vara utomhus en kortare eller längre tid.

Av
Jonas Lundin

Håll vinden ifrån dig med bra vindavvisande plagg.

Mössan ska vara varm men även vindtät (en yllemössa och huvan på jackan kan vara en bra kombo).

Huvudet är den kroppsdel som avleder mest värme. Därför är det bra att också ha med sig flera mössor.

Tumvantar är bättre än fingervantar då fingrarna värmer varandra. Ha om möjligt ett par extra innervantar i reserv till tumhandskarna.

Ta inte i metall med bara händer när det är kallt ute.

Viktigt är att kläderna är torra. Det gäller att anpassa klädseln för att undvika eller minska svettning.

Det svåraste att reglera är fotbeklädnaden. Strumporna blir alltid fuktiga, så ha med dig extra strumpor och sulor så att du kan byta när du fryser.

Skorna ska vara större än normalt så att tjocka strumpor får plats, men också för att kunna röra på tårna och känna hur kalla de är. Använd inläggssulor som helst bör vara av ull eller filt.

Du kan förstärka sulorna med tidningspapper som du klipper ut enligt inläggssulans form och placerar under den. När pappret sugit upp fukt, så kastar du det och lägger i nytt.

Har olyckan varit framme och du trampat igenom is eller i en stor vattenpöl, så kan du byta strumporna och temporärt sätta kraftiga plastpåsar utanpå strumporna. Visserligen blir du fuktig innanför plastpåsen men värmen från foten hålls kvar.

Flera lager kläder är bra om du ska vara ute och jobba hela dagen, men det behövs inte om du bara ska gå i affärer eller åka buss till jobbet.

Den som har ett kontorsjobb kan med fördel använda täckbyxor istället för långkalsonger. Täckbyxor kan man lätt dra av och på.

Undvik att duscha på morgonen om det är riktigt kallt ute. Det tar bort de naturliga fettlagren i ansiktet.

Om du kör bil, tänk på att ha med dig en sovsäck, spade och stövlar i bakluckan, om du skulle bli stående i en snödriva och måste ut och försöka få loss bilen.

Lästips: Försvarsmaktens Handbok Markstrid – Vintersoldat 2016.

Publicerad 08 November 2018 09:00