Flickan med de stora ögonen som saknar pupiller är den figur som ligger henne själv närmast, berättar Nina Hemmingsson. Det är kanske också därför som hon levererar de mörkaste och mest dräpande replikerna.

Flickan med de stora ögonen som saknar pupiller är den figur som ligger henne själv närmast, berättar Nina Hemmingsson. Det är kanske också därför som hon levererar de mörkaste och mest dräpande replikerna. Foto: Per Eeg-Olofsson

Mörker och humor från vass penna visas

Nina Hemmingssons strippar blir utställning på museet

LANDSKRONA. Idag finns det fler, som Liv Strömqvist och Sara Granér. Men när Nina Hemmingsson började teckna seriestrippar som ger könsroller och skeva livsideal en känga var hon ganska ensam i Sverige. Nu har serierna kommit in i finrummet – men ändå inte, menar den utställningsaktuella tecknaren som inte vill bli kallad satiriker.

Av
Per Eeg-Olofsson

På en vägg i utställningslokalen på Landskrona museum har Nina Hemmingsson målat en av sina namnlösa figurer i jätteformat, den dockaktiga figur som ofta levererar den svartaste humorn och som aldrig ritas med pupiller i ögonen.

- Hon är den som är närmast mig själv. Det skulle inte gå att ge henne pupiller, det skulle bli alldeles för nära. Jag har försökt, men det kändes som om jag drog ned byxorna på henne, förklarar Nina Hemmingsson.

Nina Hemmingssons serier kretsar ofta kring relationer, könsroller och lyckoideal. Materialet kommer från det egna privatlivet. ”Det är inte alltid det fallit så väl”, berättar hon, ”men den jag lämnar ut allra mest är mig själv.”

Nina Hemmingssons serier kretsar ofta kring relationer, könsroller och lyckoideal. Materialet kommer från det egna privatlivet. ”Det är inte alltid det fallit så väl”, berättar hon, ”men den jag lämnar ut allra mest är mig själv.” Bild: Nina Hemmingsson

Med udden riktad mot orimliga lyckoideal och konstiga könsroller kallas ofta Nina Hemmingsson för satiriker, men det är en etikett hon värjer sig emot.

- Jag ser mig inte som någon samhällskritiker, eftersom jag utgår från personliga upplevelser. Men humor är ju ett maktmedel, kan man skratta åt något så tar man tillbaka makten – och då blir den farligare.

Den 25 november är det vernissage för ”Se mig i ögonen” på Landskrona museum. Nina Hemmingsson kommer vara där för att berätta om bilderna.

Den 25 november är det vernissage för ”Se mig i ögonen” på Landskrona museum. Nina Hemmingsson kommer vara där för att berätta om bilderna. Foto: Per Eeg-Olofsson

På utställningen visas bland annat strippar från ”Prinsessan och Gemålen”, ett beställningsverk för Aftonbladet i samband med bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

- Egentligen bryr jag mig inte om monarkifrågan, men när de förlovade sig så höll de en presskonferens med en grej som jag fastnade för. Daniel berättade om sin njursjukdom – och att den inte är ärftlig. Jag menar, det är ju egentligen bara en logisk fortsättning att prata om gener när det är ett ämbete man ärver. Men jag känner mig inte bekväm med en symbol för Sverige där sjuka människor är mindre värda.

På utställningen har en vägg lämnats delvis tom. Den kommer fyllas på efter hand av rutor som Nina Hemmingsson skickar ned från hemorten Stockholm.

På utställningen har en vägg lämnats delvis tom. Den kommer fyllas på efter hand av rutor som Nina Hemmingsson skickar ned från hemorten Stockholm. Foto: Per Eeg-Olofsson

Att Nina Hemmingsson gått på konsthögskola märks i hennes serier, som ofta är så kallade enrutingar, alltså en enda ruta. Här blandas tusch med blyerts, filtpenna och flera andra tekniker. Utställningen på Landskrona museum är inte Nina Hemmingssons första, men även om serier idag kan ställas ut i konsthallar och på museer så finns en bit kvar innan de ges det värde de har, menar hon.

- På sätt och vis kan serier vara som poesi – ett koncentrat. Men det finns fortfarande synen att de är mindre värda än ”riktig” litteratur. Jag har till exempel hört att det är bra att barn börjar läsa serier för att det gör att de börjar läsa ”riktig” litteratur – det har jag hört från folk på Bonnier. Det gör mig otroligt provocerad.

”Se mig i ögonen” på Landskrona museum

Utställningen visas den 25 november till 31 mars.

Vernissage är det söndag 25 november från klockan 14. Då är Nina Hemmingsson på plats för att berätta om sina bilder.

Publicerad 16 November 2018 11:23