Plastlaminat för livsmedel med tryck, det tillverkar företaget Scandiflex Pac. Eventuellt kan företaget bygga en ny fabrik på Kronan, åtminstone har företaget nu option på att köpa mark där.

Plastlaminat för livsmedel med tryck, det tillverkar företaget Scandiflex Pac. Eventuellt kan företaget bygga en ny fabrik på Kronan, åtminstone har företaget nu option på att köpa mark där. Kollage: Eniro/Press

Förpackningsföretag kan bygga nytt på Kronan

Oklart om anläggning i Svalöv påverkas

LANDSKRONA/SVALÖV. Företaget Scandiflex Pac tillverkar livsmedelsförpackningar i plast med tryck på. Företaget vill expandera, och har därför skrivit ett optionsavtal med Landskrona kommun om köp av mark på Kronan. Nu har de ett drygt halvår på sig att bestämma sig om de vill satsa eller inte.

Av
Per Eeg-Olofsson

Chips, charkuterier, lax och köttbullar. Om du köper ett livsmedel förpackat i förpackningslaminat är det inte osannolikt att plastlaminatet, och det tryck som finns på det, är tillverkat av Scandiflex Pac. En framtida flytt till en nybyggd anläggning på Kronan skulle inte bli så lång i meter räknat, Scandiflex Pac finns redan idag i Landskrona, på Drevgatan på andra sidan E6:an, granne med Derome i Pilkingtons gamla fabrik.

Nu överväger företaget att bygga en helt ny anläggning på Kronan, bakom Santa Marias fabrik för tortillabröd. Ett nytt optionsavtal för köp av cirka 7000 kvadratmeter mark är undertecknat. Nu har Scandiflex Pac fram till den 20 juni nästa år på sig att bestämma om de vill köpa marken för knappt 5,6 miljoner eller inte.

- Nu kommer vi göra en projektering för en ny fabrik. När vi vet att marken finns tillgänglig så kan vi göra den här utredningen som kräver mycket tid och pengar. Om vi inte hade varit säkra på att det finns tillgänglig mark så hade risken funnits att det blivit bortkastade pengar, säger Stefan Andersson, vd på Scandiflex Pac.

Om Scandiflex Pac flyttat sin tillverkning till Kronan så blir flytten inte så lång. Idag ligger Landskronafabriken på andra sidan E6:an.

Om Scandiflex Pac flyttat sin tillverkning till Kronan så blir flytten inte så lång. Idag ligger Landskronafabriken på andra sidan E6:an. Karta: Eniro/Lokaltidningen

På sikt kan en ny fabrik innebära fler arbetstillfällen tror Stefan Andersson, som dock inte vill nämna en siffra.

- Det har vi ingen aning om ännu, det är för tidigt att säga. Större produktion kan kräva mer folk, men nyare utrustning är också mindre personalkrävande.

Förutom fabriken i Landskrona så har Scandiflex Pac även en anläggning i Svalöv, där delar av tillverkningen och det mesta av logistiken sköts idag. Hur den skulle påverkas av en eventuell utbyggnad är för tidigt att säga även det, uppger Stefan Andersson.

Publicerad 19 November 2018 15:46