Flash, som hen heter, är än så länge bara 5-6 centimeter stor men lär växa. Fullvuxen blir en rysk stäppsköldpadda cirka 15-20 centimeter.

Flash, som hen heter, är än så länge bara 5-6 centimeter stor men lär växa. Fullvuxen blir en rysk stäppsköldpadda cirka 15-20 centimeter. Foto: Jonas Lundin

Långlivad krabat nyaste medlemmen i klassen

Nu har femmorna på Billeshögsskolan en klassköldpadda

BILLEBERGA. Flash kom till Billeshögsskolan i fredags och lär bli kvar i skolan betydligt längre än sina skötare i årskurs 5. Flash är nämligen en rysk stäppsköldpadda som kan bli uppemot 100 år gammal.

Av
Jonas Lundin

Barnen i klass 5 flockar sig nyfiket runt en låda. Det är en av de första skoldagarna som klassens nyaste medlem är med.

En rysk stäppsköldpadda, köpt i en zoobutik i Landskrona. Idén om att skaffa den kom från Hugo Sternberg.

– Det började med ett arbete för ett år sedan, vi skulle skriva insändare och då kom jag på idén om djur i skolan. Då gick jag till rektorn och frågade om vi kunde få en sköldpadda. Och nu har vi den, säger han.

Han fick ta reda på fakta om sköldpaddor, snickrade på slöjden ihop lådan som Flash bor i och har gjort en affisch med skötselinformation.

Det var Hugo Sternbergs idé om att skaffa en klassköldpadda.

Det var Hugo Sternbergs idé om att skaffa en klassköldpadda.

Eleverna hjälps åt att sköta den. En viktig sak är såklart att ge hen mat varje dag.

– Den äter hö, maskrosor, en sorts pellets och gräs. Det är ungefär det vi fått reda på att den äter, säger Hugo Sternberg.

Klasskompisen Elin Malmgren har själv en sköldpadda.

– Jag har en exakt likadan, fast den är 20 år gammal, så jag har kunskap om hur man sköter den, säger hon.

Vad är viktigast?

– Att inte vända den upp och ner, då dör den inom någon timme. Därför är det viktigt att inte ha för stora stenar.

Flash exakta födelsedatum är inte känt. Men så gammal är hen inte, att döma av längden på cirka 5-6 centimeter. När den ryska stäppsköldpaddan kommer ur ägget är den fyra centimeter. Fullvuxen blir den normalt 15-20 centimeter.

Oklart är också om Flash är en kille eller tjej. Den allmänna uppfattningen i klassrummet tycks dock vara att det är en han. Men det är först när den är 10-12 år som man kan vara riktigt säker på vilket kön Flash har, berättar Elin Malmgren.

Efter omröstning i klassen fick den ryska stäppsköldpaddan namnet Flash.

Efter omröstning i klassen fick den ryska stäppsköldpaddan namnet Flash.

När eleverna, som nu går i femman går ur mellanstadiet, så blir det andra elever på skolan som får ta över skötseln och ansvaret. Den som vill följa Flash öden och äventyr kan följa elevernas Instagramkonto schoolturtle_flash.

Publicerad 19 November 2018 13:30