Genrebild. Foto: Mopstphotos

Genrebild. Foto: Mopstphotos

Drabbad förälder: ”Tvungen att skaffa extra bil”

SVALÖV. Ett barn som vill ha förskoleplats ska, enligt kapitel 8, § 14 i skollagen (SL), utifrån kommunens gemensamma kö erbjudas en plats senast fyra månader efter registrerat ködatum, enligt kommunens hemsida. Men det gäller inom kommunens gränser.

Av
Jonas Lundin

För att lösa trångboddheten på förskolorna i Svalövs tätort, får nu föräldrar istället köra till Tågarp och förskolan Alfabo där det finns platser. Det är något som kan ställa till det i vardagen för den som drabbas.

Lokaltidningen har varit i kontakt med en Torrlösabo, som godkänner att vi publicerar hennes inlägg från Facebookforumet ”Svalövs kommun – debatt”:

”Hade helt missat att det råder förskolekris i Svalöv. Vi bor på bekvämt cykelavstånd (snudd på gångavstånd) till såväl min mans jobb i Svalöv som till byns samtliga förskolor, men har nu fått vår dotter placerad på Alfabo förskola i Tågarp! Detta är tydligen det bästa vi kan hoppas på, trots att vi följt anvisningarna om att söka plats senast fyra månader före inskolning. Alfabo ligger 15 km från hemmet, och att ta sig dit och tillbaka med kollektivtrafik innebär en resa varje morgon på ca två timmar. Eftersom jag själv jobbar sena, bilberoende kvällar i annan kommun är enda rimliga alternativet att skaffa en extra bil enbart på grund av denna förskoleplacering. Således en tuff utmaning för privatekonomin, och en plump i protokollet för kommunens eventuella miljöambitioner.”

– Det är naturligtvis olyckligt att det drabbar enskilda föräldrar på det sättet. Det är ingenting som vi eftersträvar, utan tvärtom så ska vi försöka underlätta så långt vi kan. Vårt mål är att denna tiden ska vara så kort som möjligt. Det handlar om föräldrarna, men framför allt om barnen, säger Fredrik Jönsson (C), ordförande i bildningsnämnden, och fortsätter:

– I denna situation som uppstått ser vi tyvärr ingen annan möjlighet. Jag vet att tjänstemännen gör allt vad de kan för att underlätta för föräldrarna och barnen. Så långt som möjligt så försöker vi möta det där föräldrarna önskar.

Publicerad 20 November 2018 09:30