Hans Dahlqvist, utbildningschef i Svalövs kommun.

Hans Dahlqvist, utbildningschef i Svalövs kommun. Foto: Jonas Lundin

Utbildningschefen: ”Demografin förändras snabbare än vad det tar att bygga en förskola”

SVALÖV. Det är svårare än vad man kanske kan ana att förutse rätt antal förskoleplatser över tid. Det är en utmaning som många kommuner brottas med, berättar Hans Dahlqvist, utbildningschef i Svalövs kommun.

Av
Jonas Lundin

– Vi har länge kunnat erbjuda en mycket hög service. I regel har det varit så att man fått en plats i den tätort där man bor. Det är det vi eftersträvar fortfarande. Vi har dock blivit trångbodda i framför allt Svalövs tätort. Men det handlar om ett relativt litet antal barn som vi inte kunnat placera enligt önskemål, utan som istället erbjudits plats i Tågarp, där vi har ny verksamhet och där vi har överkapacitet för tillfället, säger Hans Dahlqvist.

Varje månad presenteras den aktuella förskoleköstatistiken för bildningsnämnden och förvaltningen. Demografiska förändringar är dock svåra att förutse, menar Hans Dahlqvist.

– Den här problematiken är inte unik för Svalöv på något sätt. Den finns i stort sett överallt där kommunerna växer. Det är inte alldeles enkelt att lokalanpassa verksamheten i samma takt som befolkningen ökar. Men fram tills nu har vi lyckats göra det på ett bra sätt.

Kommunen vet ju hur många barn ni har i en viss ålder?

- Det är ju föränderligt. Födelsetal är en sak. Sedan är det in- och utflyttningar och mottagande av nyanlända. Det är en rad olika parametrar som påverkar. Vi jobbar med befolkningsprognoser, men det är väldigt svårt att få dem att stämma till punkt och pricka. Och det är främst när verkligheten skiljer sig från prognoserna som det uppstår problem.

Flera personer i en diskussion på Facebookgruppen ”Svalövs kommun - debatt” undrar hur det kan vara så svårt att förutse.

- Jag har full respekt för att man reagerar på situationen. Bor man i Svalövs tätort och får en placering i Tågarp, så förstår jag att det inte ses som den bästa lösningen, säger Hans Dahlqvist och fortsätter:

- Vi ska göra vårt yttersta för att komma tillrätta med situationen så snabbt som möjligt. Utmaningen är att de demografiska förutsättningarna förändras mycket snabbare än vad det tar att bygga en förskola.

Publicerad 20 November 2018 09:30