Jens Jentin Lindberg (till vänster) Ebba Hyltmark och Nick Klaman (till höger), så heter årets kulturpristagare i Landskrona. I vanlig ordning fick kulturnämndens ordförande Gunlög Stenfelt (mitten) ära att meddela pristagarna.

Jens Jentin Lindberg (till vänster) Ebba Hyltmark och Nick Klaman (till höger), så heter årets kulturpristagare i Landskrona. I vanlig ordning fick kulturnämndens ordförande Gunlög Stenfelt (mitten) ära att meddela pristagarna. Foto: Per Eeg-Olofsson

Ung bokdebutant, jazzbegåvning och eldsjälsgallerist får kulturstipendium

Stadens yngsta yngsta stipendiat någonsin i år

LANDSKRONA. Under torsdagskvällen delade Landskrona stad ut sina kulturstipendier under högtidliga former. I år går det bland andra till en författare född 2001 – den yngsta pristagaren hittills.

Av
Per Eeg-Olofsson

- Sedan bara ställde jag mig upp och skrek rakt ut. Resten av dagen var ett töcken.

Det berättar Ebba Hyltmark, en av årets tre kulturstipendiater i Landskrona, om hur det var när hon fick besked om att hennes bok ”Alla suger och det är ingens fel” blivit antagen av förlaget Brombergs för publicering. Beskedet togs emot under en lektion i svenska, Ebba Hyltmark är född 2001 och går på gymnasiet.

- Jag bara stirrade på min svensklärare och sa ”den har blivit antagen!”. Hon hade fått läsa boken i förväg.

”Alla suger och det är ingens fel” kretsar kring Li som går sista terminen på högstadiet i en mellanstor stad, och som känner att hon egentligen inte kan relatera till någon i sin omgivning. Men saker ändras när hon lär känna 68-årige Sigvard och en stark vänskap uppstår.

- Hon öppnar upp sig och sedan träffar hon Max, en jämnårig kille som hon blir dödsförälskad i.

Men ingen spänning utan åskmoln vid horisonten, Li har redan bestämt sig för att flytta till storstaden för att gå på gymnasiet och hamnar i valet och kvalet.

Nu jobbar Ebba Hyltmark både på en andra och en tredje del i det som tillsammans med ”Alla suger och det är ingens fel” ska bli en trilogi. De har andra huvudpersoner men utspelar sig på samma högstadieskola.

- Läsaren kommer känna igen vissa händelser och personer, berättar Ebba Hyltmark.

Att kombinera gymnasieplugg med skrivande går bra menar hon.

- Jag skriver mest på helgerna, och på tåget till skolan.

Någon som också får äran och 15 000 kronor i stipendium är trumpetaren och tonsättaren Nick Klaman född 1991. En examen från Musikhögskolan i Stockholm, som också är bostadsorten, finns i bagaget, men det var på Kulturskolan i Landskrona det startade. Och det var också där som trumpet, något slumpartat, blev hans huvudinstrument.

- Det var lite lustigt, men när jag var 11 år så hade Kulturskolan en invigning av nya lokaler där man fick prova olika instrument. Jag fick låna hem en trumpet eftersom jag var en av få som fick ljud i den. Jag provade några veckor och fastnade för det.

Och det är på den vägen som Nick Klaman nu är etablerad inom svensk jazz, både som frilansmusiker och med egna kvintetten Nick Klaman Quintett, som gav ut sitt debutalbum 2016.

Landskrona teater hade gjorts fin för festkvällen med ett lite ovanligt grepp: scenen blev en fest- och mingelyta medan balkongen blev scen.

Landskrona teater hade gjorts fin för festkvällen med ett lite ovanligt grepp: scenen blev en fest- och mingelyta medan balkongen blev scen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Jens Jentin Lindberg, född 1967, behöver knappast någon närmare introduktion för Landskronas kulturintresserade invånare. En av de drivande i fotografgruppen Urinvånarna som står bakom välbesökta fotoutställningarna ”Landskronit” på konsthallen, men sedan i våras även gallerist tillsammans med Anders Cöster. Och det är vad han själv gissar ligger bakom att han nu förärats kulturstipendium.

- Jag blev förvånad, det finns så många eldsjälar i den här stan, och jag har bara varit verksam i sex-sju år. Mycket är det nog samarbetet med Kulturskolan som vi ska ha till våren, säger han.

Den 25 och 26 maj kommer Kulturskolans fotoelever avsluta terminen med en riktig utställning på Galleri 1658. Och det står mer på programmet. Närmast blir det julöppet den 1 och 2 december då det förutom foto av Jens Jentin Lindberg och Anders Cöster visas smycken av en av förra årets pristagare, Myriam Jabert. Och det visas även konst av Landskronakonstnären Kim Berkhuizen. Den 15 december blir det old school-punk med lokala punkbandet MAD. Mycket foto blir det nästa år, Hans Jonsson med sitt hantverksmässiga våtplåtsfoto, fem fotografer som hyr galleriet för egen utställning och en utställning med lärljungar till mästerfotografen Christer Strömholm.

- Egentligen är hela nästa år fulltecknat, säger Jens Jentin Lindberg och ler.

Tidigare kulturprismottagare

2003

Jonas Bergh

Othman Karim

Leif Mattsson

2004

Jenifer Malmqvist

Svenska Akademien

2005

Cecilia Nilsson

Thomas H Johnsson

Kerstin Zirnig

2006

Cecilia Bonde

Nina Matthis

Johan Östberg

Helena Rask

2007

Gösta Nilsson (kulturpris)

Marina Giribaldi

Kurdi Erdogan Kara

Sara Lindkvist

2008

Berättarklubben

Anders Kungsman

Per Ullberg

2009

Pumphuset (kulturpris)

Lena Carlsson

Landskrona Trädgårdssällskap

2010

Leif Alexandersson, Malin Nilsson och Dario Kumerle (kulturpris)

Tuva Hildebrand Peterson

Kulturlaboratoriet

2011

Annette Kumerle Lindwall

Anna-Karin Rasmusson

Raija Öhrstedt

2012

Domnivet (kulturpris)

Felicia My Piltz och Linn Eriksson

Kim Bergkvist

Roger Lindskog

Lena Bergkvist

2013

Sebastian Swärd

Caroline L Jensen

Marta Sälöen

2014

Conny Blom

David Petersson-Eklundh

Antonio Darwiche

Isabelle Olsson Nordehammar

2015

Ali Alabdallah

Ann Gomér

The Royal Ruckus

2016

Natalie Holst

Jonathan Böiers

Lovisa Frantzich

2017

Madelein Liljestam

Myriam Jabert

Lars Odeholm

Publicerad 22 November 2018 20:00