Nu kan Landskrona BoIS styrelse andas ut, åtminstone tillfälligt. Genom att kommunen efterskänker en skuld på runt 450 000 kronor finns möjlighet att betala löner och avgifter i december.

Nu kan Landskrona BoIS styrelse andas ut, åtminstone tillfälligt. Genom att kommunen efterskänker en skuld på runt 450 000 kronor finns möjlighet att betala löner och avgifter i december. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

Klart: Kommunen stryker BoIS skulder

Men det kommer inte hända igen enligt Torkild Strandberg

LANDSKRONA. Redan i början av veckan kunde Lokaltidningen rapportera om Landskrona BoIS vädjan till kommunstyrelsen. Och under torsdagen togs beslutet som väntat: klubben slipper betala runt 450 000 kronor i skuld för planhyra och el. Men det handlar om en engångsföreteelse understryker Torkild Strandberg (L).

Av
Per Eeg-Olofsson

Under torsdagen sade kommunstyrelsen ja till BoIS vädjan om att slippa betala sin skuld i form av planhyror och elkostnader för i år, totalt runt 450 000 kronor.

Rekommendationen från tjänstemännen på stadsledningskontoret var just att gå med på detta – så att klubben ska klara av att betala löner, skatter och andra avgifter i december månad. Tjänstemännen föreslog också att nästa års sponsorbidrag från kommunen, runt 200 000 kronor, inte betalas ut, utan dras från nästa års planhyror, om situationen åter uppstår att klubben inte kan betala dessa.

Alltså i praktiken att kommunens sponsring för 2019 uteblir, men att klubbens planhyra nästa år sänks med samma belopp. Och även detta blev kommunstyrelsens beslut.

- Jag vill understryka att det rör sig om en ekonomisk engångsföreteelse, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L).

- Man kan tycka vad man vill om att efterskänka skulder, men vi hade ändå blivit tvungna att ta någon form av beslut om skulden. Då finns en rutin som ytterst hamnar hos kronofogden, och vi vill inte att kommunen ska vara med och fösa BoIS mot en konkurs.

Du säger att det är en engångsföreteelse. Betyder det att det blir nej om BoIS skulle komma med samma förfrågan nästa år?

- Det är min absoluta övertygelse.

Det var dock inget enhälligt beslut, SD:s ledamöter reserverade sig mot beslutet.

- I praktiken är ju detta ett förtäckt bidrag, säger kommunalrådet Stefan Olsson (SD)

I praktiken är ju detta ett förtäckt bidrag.

- Kommunen står för löner, skatter och avgifter som klubben skulle betalat själva. Jag tror man öppnar Pandoras ask, här. Vad händer om andra föreningar skulle vända sig till kommunen för att de inte kan betala el eller foder till hästar till exempel?

Stefan Olsson är också kritisk till hur ärendet handlagts.

- Det vi har fått av BoIS är ett undermåligt underlag som inte ens har styrelsens underskrifter. Det saknar helt ekonomisk redovisning, man säger att man räknar med 300 000 i överskott nästa år men inte varifrån pengarna ska komma. Är det nya sponsorbidrag? Det är lite som att säga att man räknar med sju rätt på lotto.

SD drev i stället en annan linje. Som dock inte fick något stöd i övriga kommunstyrelsen.

- Vi ville se en avbetalningsplan för BoIS. Det kan vara räntefritt, men då kan klubben åtminstone göra rätt för sig. Men det var ingen som tyckte det var en god idé.

Bois ekonomi

Känt är att BoIS ekonomiska trångmål går en tid tillbaka. Redan förra årsskiftet var det klart att klubben gick in i 2018 med ett underskott på 2,5 miljoner. Att klubben förlorade sponsorkontrakt till ett värde av runt 1,6 miljoner kronor i samband med de turbulenta årsmötena och styrelseskiftet i mars har inte gjort situationen bättre.

Efter det har svångremsåtgärder gällt för klubben, sportchefen Peter Swärdh försvann efter bara ett halvår på posten, och tre av de dyrare spelarkontrakten har avslutats. Genom insamlingar, både spontana och organiserade, har klubben fått in runt en halv miljon kronor. Nästa år räknar klubben med en halverad personalkostnad jämfört med i år. Nu räknar klubben med ett blygsamt överskott i årets bokslut, på 200 000 kronor.

Publicerad 29 November 2018 17:38