Kanske blir det trångt om saligheten när de tio skådespelarna i Brukarensemblen ska spela kortpjäser i skyltfönstret på Slottsgatan. Men det är ett stort fönster och med lite övning går det bra tror Per Ullman på Öresundsteatern.

Kanske blir det trångt om saligheten när de tio skådespelarna i Brukarensemblen ska spela kortpjäser i skyltfönstret på Slottsgatan. Men det är ett stort fönster och med lite övning går det bra tror Per Ullman på Öresundsteatern. Foto: Per Eeg-Olofsson

Allmänbildande skyltfönsterteater med Brukarensemblen

Bjuder på kortpjäser varje fredag fram till jul

LANDSKRONA. Landskronateaterns Brukarensemblen har för vana att sätta upp ett skådespel varje jul. Så blir det även i år, men denna gång har ensemblen valt bort den klassiska pjäsformen till förmån för fyra korta skådespel. Och scenen är ett skyltfönster.

Av
Per Eeg-Olofsson

- Jag älskar julen!, deklarerar Odd Ellgård tydligt, och förklarar sedan hur han även gillar Lucia och berättar saker han vet om det sicilianska helgon som gett namn åt högtiden.

Han verkar inte vara ensam om sin kärlek till högtiden, eller till skådespeleriet, för precis som tidigare år är han och de andra i Öresundsteaterns brukarensemble med och sätter upp en julföreställning i år. Och precis som Odd Ellgård har lärt sig något nytt om våra traditioner så här års, så är tanken att även publiken ska göra det.

- Istället för en pjäs så har vi i år en adventskalender, säger Per Ullberg, som tillsammans Anders Kungsman är konstnärlig ledare på Öresundsteatern och leder arbetet med Brukarensemblen.

Namnet adventskalender är noga valt. ”lucköppning” blir det nämligen fyra gånger, i anknytning till adventshögtiderna. Premiär är det i helgen under skyltsöndagen/första advent, efter det kommer Brukarensemblen ge sina föreställningar varje fredag fram till och med fredagen den 21 december.

Inspirationen kommer från mer teatertäta Malmö, där ensembler gått samman för teater-julkalender med 24 ”luckor”.

Föreställningarna är fem minuter långa och spelas varje kvart i Öresundsteaterns skyltfönster på Slottsgatan mellan klockan 13 och 13.45. Och varje föreställning har ett tema som har med julfirande att göra. Nu på söndag är det mellan klockan 15 och 15.45 som föreställningarna spelas i skyltfönstret – dessutom blir det en extra föreställning på Rådhustorget 16.45, i samband med Lucia-kröning och annat som sker på scenen där.

- De handlar om advent, om Lucia, om julsånger och om julklappar, berättar Per Ullberg.

- Vet ni varifrån ordet julklapp kommer? Det är inte som man kan tro.

Denna, och andra kunskaper om jultraditioner, utlovas i kortpjäserna.

Julen handlar ju delvis om att dela med sig, och det gäller även Brukarensemblens adventskalender. Vid föreställningarna kommer det finnas en insamlingsbössa där publiken kan lägga ett frivilligt bidrag till Musikhjälpen. I år kommer Musikhjälpen sända från Lund och insamlingen görs för funktionsnedsattas rättigheter, och då särskilt funktionsnedsatta utomlands. Det går också att skänka en slant i Brukarensemblens namn via Musikhjälpens hemsida.

Brukarensemblens adventskalender

Vad? Kortpjäser med Brukarensemblen i skyltfönster. Insamling till Musikhjälpen.

När? Fredagarna 7, 14 och 21 december, föreställning varje kvart mellan 13 och 13.45. Samt nu på söndag varje kvart mellan 15 och 15.45. Dessutom en extra föreställning på Rådhustorget klockan 16.45.

Var? Öresundsteaterns skyltfönster på Slottsgatan.

Publicerad 30 November 2018 11:00