Nästa år byter Fatmir Azemi arbetsplats, från Swedbanks lokaler på Järnvägsgatan

Nästa år byter Fatmir Azemi arbetsplats, från Swedbanks lokaler på Järnvägsgatan Foto: Privat

Han blir S nya kommunalråd

Fatmir Azemi väntas ta över efter Jonas Esbjörnsson

LANDSKRONA. Kommunstyrelsens möten är han van vid, för där sitter han redan. Men rollen som oppositionsråd är ny för Fatmir Azemi (S) som nu lämnar jobbet som banktjänsteman för att bli politiker på heltid.

Av
Per Eeg-Olofsson

Någon nykomling i politiken är han inte, Fatmir Azemi, 55 år. Förutom en plats i kommunstyrelsen har han också en sådan i kommunfullmäktige, och i stadsbyggnadsnämnden. Han är också vice ordförande i Arbetarekommunen, alltså Socialdemokraternas lokalorganisation. Och målet att bli kommunalråd har funnits länge, redan inför valet 2014 meddelade han sitt intresse.

När Arbetarekommunen på måndag ska rösta om gruppledare i nämnderna och nytt kommunalråd så är han valberedningens enda förslag.

Och stödet verkar finnas, med 960 personkryss i valet är han den socialdemokrat som fick flest sådana, och den politiker näst efter Torkild Strandberg (L) som fick flest kryss totalt sett.

- Jag tror att stödet finns, så har det känts under valrörelsen och nomineringsarbetet, säger Fatmir Azemi.

- Skulle det inte finnas så vore det meningslöst att ställa upp.

Nästa år lämnar han alltså, sannolikt, rollen som rådgivare i privatekonomiska frågor på Swedbank i Landskrona för att ta stolen i oppositionsrådets kontor på sjätte våningen i stadshuset. Något han ser fram emot.

- Det har varit jobbigt att känna att man aldrig riktigt kan hinna med politiken på det sätt man vill. Det är mycket att läsa in sig på inför mötena, samtidigt som jobbet på banken är viktigt.

- Det blir en omställning, men jag känner att jag har bra hjälp och stöd från partiet. Särskilt från Jonas Esbjörnsson som kommer finnas kvar i politiken.

På frågan om vilken hjärtefråga han har i politiken dröjer inte svaret.

- Sysselsättningen. Jobb och kunskapslyft. Med den höga arbetslösheten i Landskrona är jobben det viktigaste och det jag vill ägna mest tid åt.

Fatmir Azemi hoppas att förnyelse inom partiet ska kunna bryta trenden efter att S i Landskrona fått historiskt låga röstsiffror i årets val.

Vi ska vara öppna för att samarbeta.

- Förhoppningsvis kan vi återta vår position som största parti i nästa val. Vi har gjort stora förändringar på gruppledarposterna som kommer ge nytt blod i partiet. Själv har jag bott i Landskrona sedan 1999, folk känner mig och har förtroende för mig, jag hoppas att det ska synas i valresultatet. Tyvärr har Socialdemokraterna fått stämpeln som ett nej-sägarparti, men det är inte verkligheten.

Hur ska ni få bort den stämpeln?

- Själv har jag lätt för att samarbeta, och vi ska vara öppna för att samarbeta. Det är Landskronas bästa som gäller i alla beslut. Samtidigt så måste vi ha respekt för partiets linje i stort.

Personligt

Namn: Fatmir Azemi

Ålder: 55 år.

Bor: Landskrona.

Familj: Fru, tre vuxna barn.

På fritiden: ”Jag gillar snickeriarbete. Hade jag inte jobbat på bank hade jag nog blivit snickare.”

De är S föreslagna gruppledare

Individ- och familjenämnden: Cecilia Hallberg Berndtsson.

Stadsbyggnadsnämnden: Jonas Karlsson.

Teknik- och fritidsnämnden: Joakim Sander.

Omsorgsnämnden: Eva Örtegren.

Miljönämnden: Jessika Kronwall.

Kulturnämnden: Roger Lindskog.

Utbildningsnämnden: Aqba Ar-Rawi.

Valnämnden: Birgitta Alm.

För kommunrevisionen föreslås Anna-Greta Glader

Publicerad 30 November 2018 17:15