”Hade jag haft den möjligheten så hade jag gärna betalt för att kunna ha en skolskjuts till mina barn”, säger Pernille Kyndesen, vars barn Emma, Anton och Oscar går på Svalövs Montessori.

”Hade jag haft den möjligheten så hade jag gärna betalt för att kunna ha en skolskjuts till mina barn”, säger Pernille Kyndesen, vars barn Emma, Anton och Oscar går på Svalövs Montessori. Foto: Jonas Lundin

”Jag vill bara att mina barn kommer säkert till och från skolan”

BRÖDÅKRA. Skolskjuts borde gälla alla barn bosatta i Svalövs kommun, även om de går på en friskola. Det tycker Pernille Kyndesen, Brödåkrabo och förälder till tre barn som går på Svalövs Montessori.

Av
Jonas Lundin

- Vi ringde kommunen för att få möjlighet för busskjuts. Det var inga problem överhuvudtaget, tills vi nämnde att barnen gick på Svalövs Montessori, säger Pernille Kyndesen.

Beskedet hon fick var att hennes barn bara fick åka med de befintliga linjerna, man gjorde inga särskilda skolbusstopp för Montessoribarn. De har ingen särskild rätt till skolskjuts eftersom de inte går i de kommunala skolorna.

- Hade våra barn gått på kommunal skola, om de gått på Heleneborg eller Lunnaskolan, då hade de fixat så att de blev hämtade och lämnade här hemma, i byn, säger Pernille Kyndesen, som är mamma till Emma, 8 år, Anton, 12 år och Oscar, 11 år.

Varje morgon får hon själv köra barnen från Brödåkra till skolan i Svalöv som börjar klockan 8.10. Annars skulle barnen vara tvungna att vänta en timme i ett busskjul i Tarstad. På eftermiddagen får Pernille Kyndesen hämta barnen nere i Sireköpinge, olika tider beroende på veckodag, då barnen åker med skolbussen som går från Linåkerskolan mot Tågarp. Ibland kan hon inte hämta barnen i Sireköpinge. Då får de istället gå cirka 1,5 kilometer, längs den allékantade och relativt smala 70-vägen som går från Sireköpinge till Brödåkra och sedan vidare mot Kågeröd.

- Problemet är att de kör så himla fort här ute. Det är 70-väg men de kör aldrig 70 och det är aldrig någon fartkontroll här, säger Pernille Kyndesen och fortsätter:

- När de går här ute på vägen på vintern, så har man varit rädd, för det finns inte något ljus överhuvudtaget, ingen trottoar, eller ingen möjlighet att gå längre in för där är allé. Då är de lite fångade på vägen.

Häromveckan hände en otäck sak, berättar hon.

- Det var en dag när det var väldigt dimmigt. De var väldigt rädda och upprörda. Det första de berättade var att det var en bil som var 15 centimeter från att köra på dem. Men de hade sett den i tid och klivit bra in från vägen. Men han hade ändå varit extremt nära dem, säger Pernille Kyndesen.

Hon tycker att kommunen borde erbjuda skolskjuts till alla barn bosatta i kommunen, så länge de går på en skola i kommunen, oavsett om det är en kommunal skola eller en friskola.

- Har föräldrarna valt en skola inom kommunen, så borde de erbjuda skolskjuts precis som de gör med barn som går på de kommunala skolorna. Pengarna går ju till kommunen. Men har man valt en skola som ligger utanför kommungränsen, då förstår jag att man inte erbjuder skjuts, säger Pernille Kyndesen.

Lagen gällande skolskjuts är öppen för tolkning, menar hon.

- Det är en fråga om hur man tolkar lagen. Det står att man har möjlighet att erbjuda skjuts. Sedan förstår jag att man inte får gynna enskild individ. Men jag tycker inte att det är enskild individ när det är kommunens skolbarn.

Publicerad 03 December 2018 07:00