Oklart när projekt Säkra skolvägar blir klart.

Oklart när projekt Säkra skolvägar blir klart. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

Projekt Säkra Skolvägar lever men ligger på is

SVALÖV. Det var under hösten 2017 som samhällsbyggnadsnämnden och bildningsnämnden drog igång ”Projekt Säkra skolvägar”. En satsning med syfte att alla barn i kommunen ska kunna ta sig till skolan på ett säkert sätt. Men så här två år senare har inte mycket hänt.

Av
Jonas Lundin

– Just nu ligger det lite grand på is. Den tjänsteman som arbetade med det, hon har gått vidare till annan tjänst inom kommunen. Vi har tagit in offert på vad det skulle innebära att låta en extern part titta på det. Det är där vi befinner oss just nu, säger Fredrik Jönsson (C), bildningsnämndens ordförande och fortsätter:

–Vi vill fullfölja projektet men vi konstaterar att den tiden finns inte riktigt för våra tjänstemän. Det får bli en prioritering. Frågan är levande.

Tanken med projekt Säkra skolvägar är att göra en totalanalys, hur situationen är för skolbarn och hur de förflyttar sig, vilka punkter de går över, längs vilka vägar går de, var de korsar vägar, både i tätorten och på landsbygden. Det ska också mynna ut i kartor för var och en av de sex tätorterna. På kartorna ska säkra skolvägar ritas in, för att försöka locka barnen till de trafikmässigt enkla ställena och undvika de komplexa. Tillsammans med kartan så skulle det också tas fram en tidsatt plan med fysiska åtgärder.

Publicerad 03 December 2018 11:00