Tvärtom-tomten, som även går under namnet Lars-Åke Björk, hade fullt upp i helgen då han tog emot julklappar från givmilda Landskronabor. Nu kommer Landskrona församlings diakoniverksamhet se till att de delas ut.

Tvärtom-tomten, som även går under namnet Lars-Åke Björk, hade fullt upp i helgen då han tog emot julklappar från givmilda Landskronabor. Nu kommer Landskrona församlings diakoniverksamhet se till att de delas ut. Foto: Jonny Karlsson

Succé för tomte som tar emot julklappar

Hundratals julklappar insamlade av Tvärtom-tomten

LANDSKRONA. En rödklädd och skäggig man som ger bort presenter på julafton. Det är vad vi är vana vid. Men Tvärtom-tomten i Landskrona tar emot dem istället. Och det ser ut att bli flera hundra klappar som han i sin tur kan dela ut.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är kommunens fritidsprojekt CityIdrott, som tillsammans med Svenska Kyrkans diakoni i Landskrona håller i insamlingen av julklappar till barn i familjer med knappa omständigheter. Under den första adventshelgen 1-2 december var Tvärtom-tomten själv på besök i f.d. Team Sportia-lokalen på Järnvägsgatan, och tog emot barn och vuxna som ville dela med sig, medan julklappshögen vid hans fötter bara växte.

- En fullständig succé, helt sjukt faktiskt. Under helgen kom det in 575 julklappar, säger Jonny Karlsson, ledare på Cityidrott som var på plats för att hjälpa Tvärtom-tomten.

- Bland annat kom det in två barncyklar, docksängar och legopaket.

Nu finns hela julklappslasset på Landskrona församlingshem på Eriksgatan. Där kommer församlingens diakoniverksamhet att hjälpa till med utdelningen.

- Vi vet att Landskronaborna är generösa, men detta överträffade faktiskt allt vi hoppats på, säger diakonen Cheryl French, som nu fått det angenäma problemet att hitta plats att förvara klapparna fram till utdelningen.

- Det blir utdelning den 14 december i församlingshemmet mellan klockan 11 och 14, berättar hon.

Och det är inte försent för den som vill ge en julklapp till Tvärtom-tomten. Tvärtom-tomten kan visserligen inte vara där själv, men Landskrona församling agerar ombud i fall man vill lämna en julklapp.

- Man kan lämna in till vår församlingsexpedition. Den har öppet alla vardagar mellan 10 och 12 och 13 och 15, säger diakonen Cheryl French.

Publicerad 03 December 2018 17:36