John Ngirimana, kursdeltagare på Etableringskursen på Fridhem, tycker att det är bra att Språkspelet har ord som han möter i vardagen. Till vänster Jonathan Amedro, som varit med och gjort Språkspelet.

John Ngirimana, kursdeltagare på Etableringskursen på Fridhem, tycker att det är bra att Språkspelet har ord som han möter i vardagen. Till vänster Jonathan Amedro, som varit med och gjort Språkspelet.

Här blir svenskinlärningen till ett roligt spel

SVALÖV. Deltagarna på grafisk design på Fridhems allmänna linje har gjort ett språkspel till deltagarna på språkkurserna. Liksom tidigare skapar de något som är inriktat på vuxnas språkinlärning.

Av
Jonas Lundin

Det var Maja Lindén, lärare i grafisk design på allmän linje, som kom med initiativet att ta fram Språkspelet. Hon hade redan förra året samarbete med lärarna på Etableringskursen, Marie On och Israa Al-Sumaidaee. Då gjorde kursdeltagarna på grafisk design bokstavsplanscher att använda i svenskundervisningen. Nu har de tagit fram Språkspelet för deltagarna på Etableringskursen.

– När det är språkspel så brukar det vara inriktat på barn och unga. Det är liksom A som i Apa och sådana grejer. Men det är inte så ofta man ser apor i Sverige, eller i Svalöv. Då tänkte vi att det skulle vara bättre att göra på Arbetsförmedling på A och så där. Nu gjorde vi inte en plansch utan mer som ett Memory. Men man kan använda det på olika sätt, säger Noa Persson.

Jonathan Amedro är glad över den positiva responsen som han fått från de som spelat spelet.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle vara så kul att spela det. Det var roligt att se att man gjort ett så omtyckt spel. Det var väldigt kul och spännande, säger Jonathan Amedro.

Exempel ur Språkspelet.

Exempel ur Språkspelet.

Det finns en poäng att koppla ett ord till något visuellt.

– Det är väldigt bra ord, för vuxna. Och ord som vi faktiskt använder hela tiden som vi många gånger saknar i det läromedlet som vi använder, just de här vardagsgrejerna, säger Marie On.

Kursdeltagarna på Etableringskursen sätter igång och spelar Språkspelet med dess upphovsmän och kvinnor på grafisk design. ”Försäkringskassan”, ”google”, ”overall” är exempel på ord som ska paras ihop med sina grafiska motsvarigheter. De som fått ihop flest par vinner. Det finns ord i olika kategorier, som trafik, myndigheter, väder, kläder och digitala medier.

– Det är bra att det är riktiga ord som man använder, tycker John Ngirimana, deltagare på Etableringskursen.

Publicerad 04 December 2018 09:00