Mannen satt frihetsberövad i runt sju månader, misstänkt för mord. Men han friades helt av två domstolar och får nu ett skadestånd på 285 000 kronor.

Mannen satt frihetsberövad i runt sju månader, misstänkt för mord. Men han friades helt av två domstolar och får nu ett skadestånd på 285 000 kronor. Foto: Mostphotos

Stort skadestånd till före detta mordmisstänkt

Justiekanslern betalar mer än mannen begärt

LANDSKRONA. Den före detta Landskronabon, som är i 20-års åldern, satt frihetsberövad runt sju månader, misstänkt för mordet på en 68-årig kvinna han varit bekant med. Men han friades helt av domstol. Han har efter det sett sig tvungen att flytta från Landskrona, och tilldöms nu ett högt skadestånd av Justitiekanslern (JK).

Av
Per Eeg-Olofsson

Det var i augusti 2016 som den 68-åriga kvinnan hittades död i sin bostad av en granne. Varken polisen eller någon annan trodde att det rörde sig om något annat än en naturlig dödsorsak, och därför avlystes inte hennes bostad som en brottsplats och andra fick tillträde till den. Det var först när rättsläkare undersökte kvinnas kropp som det blev klart att det rörde sig om en strypning.

I januari 2017 anhölls mannen med misstanke om mord. Indicier som stärkte misstankarna var att hans mobiltelefon hade registrerats på sändarmaster i närheten vid den ungefärliga tidpunkten för mordet, och att en släkting till honom uppgett till polisen att mannen för honom berättat om planer på att mörda kvinnan och, senare, att han förverkligat dem.

För svag bevisning menade först tingsrätten och sedan, efter överklagan, också hovrätten som helt friat mannen. Mannens eventuella erkännande inför släktingen räcker inte för en fällande dom, menar de båda domstorna, som också påpekar att en konflikt inom släkten kan ha spelat in.

Mannen friades av Tingsrätten i Lund i början av augusti förra året, och valde då att flytta från Landskrona. Efter att ha blivit friad i tingsrätt och hovrätt begärde han via sin advokat ett skadestånd på 250 000 kr.

Nu har Justitiekanslern fattat beslut om skadeståndet, som myndigheten inte bara säger ja till, utan även höjer till 285 000 kronor. Det är en högre ersättning än normalt vid ett frihetsberövande med den längden konstaterar myndigheten själv i sitt beslut. Men eftersom det rör sig om misstanke om ett mycket allvarligt brott, att saken fått stor uppmärksamhet i media och mannen tvingats flytta är det ändå rimligt menar Justitiekanslern.

Publicerad 04 December 2018 11:09