Christian Caujolle (till vänster) tackade för sig som konstnärlig ledare i och med att årets fotofestival avslutades. Jenny Nordquist, som även är avdelningschef på Landskrona Foto, fortsätter dock. Och det är redan klart med en ny kollega som konstnärlig ledare och curator för festivalen, men än så länge är namnet hemligt.

Christian Caujolle (till vänster) tackade för sig som konstnärlig ledare i och med att årets fotofestival avslutades. Jenny Nordquist, som även är avdelningschef på Landskrona Foto, fortsätter dock. Och det är redan klart med en ny kollega som konstnärlig ledare och curator för festivalen, men än så länge är namnet hemligt. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Beskedet: Det blir ingen fotofestival i sommar

Kvalitet ska bibehållas genom att festivalen anordnas vartannat år

LANDSKRONA. Det är ingen tvekan om att fotofestivalen i Landskrona varit en framgång. Men att både ordna en årlig fotofestival av internationell klass och bygga upp ett fotohistoriskt museum på en gång kräver för mycket resurser menar fotostadsprojektets styrgrupp. Den har nu tagit beslut om att festivalen kommer hållas vartannat år.

Av
Per Eeg-Olofsson

- Festivalen innebär ett stort arbete, särskilt om man varje år ska locka fotografer med internationellt rykte, säger Gunlög Stenfelt (L), ordförande i kulturnämnden och medlem i styrgruppen för kommunens fotostadsprojekt där fotofestivalen ingår.

Hon berättar att det är festivalens konstnärlige ledare Jenny Nordquist och Landskrona fotos verksamhetschef Göran Nyström som föreslagit att istället arrangera festivalen vart annat år.

- De sex åren som vi har arrangerat festivalen har den fungerat mycket bra och den är nu etablerad både i Sverige och internationellt. Men det är inte enda projektet i Fotostads-satsningen. Vi håller ju också på att bygga upp ett fotohistoriskt centrum i Tyghuset. Nu är lokalerna där i princip klara och då återstår ett inte så litet jobb med utställningar och annat. Vi har landat i det här för att kunna behålla kvalitet i hela satsningen.

Att publiken skulle svika eftersom det inte blir någon festival i sommar tror Gunlög Stenfelt inte.

- Jag tror inte vi tappar den professionella publiken, tvärtom kan det vara så att de tycker det är mer lagom med Landskrona vart annat år.

- Och det som vi tror att Landskronaborna uppskattat mest, nämligen utställningarna utomhus, kommer ordnas i alla fall, varje sommar.

Nu handlar det om hållbarhet

Jenny Nordquist, avdelningschef för Landskrona foto, ser även hon positivt på att festivalen blir vartannat-årig och menar att det ger en chans att satsa.

- Det var viktigt att ha en årlig festival i början, säger hon, när den skulle förankras både lokalt, nationellt och utomlands.

- Där är vi nu och nu handlar det om hållbarhet. Om 30-40 år ska festivalen finnas kvar som den viktiga fotofestivalen i Norden. Jag tror det här blir ett lyft för hela verksamheten.

Jenny Nordquist ger exempel på framgångsrika fotofestivaler som inte är årliga.

- Vi har Triennale der Photographie i Hamburg till exempel. Ingen i branschen hoppar över den, kanske just för att den bara hålls vart tredje år.

Istället kommer Landskrona Fotos personal kunna lägga mer krut på inplanerade utställningar nästa år (se faktaruta) – men även på annat.

- Vi har haft en konferens för fotolärare under festivalen, och det är lärare hela vägen från gymnasium till mastersprogram. Den konferensen blir av även nästa år, och nu kan vi göra den större. Det är en sådan sak, säger Jenny Nordquist.

För närvarande är Jenny Nordquist ensam konstnärlig ledare för festivalen, efter att fransmannen Christian Caujolle avslutat sitt uppdrag efter två festivaler, som det var tänkt från början. Men en ny kollega har redan accepterat uppdraget berättar hon.

- Ja, men vi väntar lite med att avslöja namnet. Det som den här ordningen gör är att jag får mer tid att fokusera på andra uppgifter i Landskrona Foto, och den konstnärlige ledaren får mer tid att använda sina internationella kontakter. Jag kan också säga att den nya konstnärliga ledaren kommer att jobba med utomhusutställningarna på ett helt annat sätt än vad vi gjort hittills.

På Landskrona Fotos program

1 december till 27 januari: Utställning med fotografen Alexander Mahmoud på Tyghuset. Han är mottagare av HD/Sydsvenskans fotopris för 2018 och känd för sina privata och ofta självutlämnande bilder.

1 december till 27 januari: Minnesutställning med nyligen bortgångne HD-fotografen Roland Bengtsson. Hans bilder från 70-talets London visas.

April: Utställning med världsberömde sociologen Pierre Bourdieus bilder från Algeriet där han verkade både som värnpliktig och som forskare.

Juni t.o.m. september: Utställning med foto av de tre arbetsplatsskildrarna Jean Hermanson, Odd Uhrbom, känd för boken ”Gruva” med Sara Lidman, och Yngve Baum.

Juni t.o.m. oktober: ”View India” årets fotoutställning med land-tema har jättelandet Indien i fokus.

Publicerad 05 December 2018 08:00