Emil Hassling tävlar i NM i Finland till helgen. Om sex år hoppas Landskronasimmaren få simma i OS.

Emil Hassling tävlar i NM i Finland till helgen. Om sex år hoppas Landskronasimmaren få simma i OS. Foto: Jonas Lundin

Emil laddar för NM till helgen

Landskrona Simsällskap mitt inne i en ny storhetstid

LANDSKRONA. I början av 80-talet hade Landskrona Simsällskap en storhetsperiod. Nu är klubben mitt uppe i en ny, med en elitgrupp med 10-12 simmare som skördar medaljer och rekord på löpande band. Till helgen simmar två av klubbens simmare på Nordiska Mästerskapen i Finland.

Av
Jonas Lundin

Vid junior-SM nyligen kom Landskrona Simsällskap på fjärde plats totalt sett. Det bästa någonsin, menar huvudtränare David Söderstjerna.

- Landskrona Simsällskap hade en storhetsera i samband med Hans Chrunak, i början på 80-talet. Han blev sedermera förbundskapten och har en stjärna på Landskronas Walk of Fame. En legend inom tränarsverige. Då var Landskrona Simsällskap duktiga och hade ett par stycken som placerade sig högt, bland annat Pensé Andersen som satte svenskt rekord vid den tiden. Men det var bara ett par stycken på den nivån, säger han.

Efter det har varit ganska tunt med simmare på elitnivå fram tills för några år sedan. Men nu har klubben 10-12 simmare i sin elitgrupp.

Hur kommer det sig att ni fått fram så många duktiga?

- Kulturen har blivit sådan. Att det är möjligt. Det är någon enstaka som visat vägen, så har alla andra hängt på. Jag var ungdomstränare innan jag blev huvudtränare, så de flesta av de här killarna har jag följt länge, säger David Söderstjerna.

Mitt uppe i en ny storhetstid för Landskrona Simsällskap. Nyligen kom herrlaget fyra totalt på J-SM, det bästa resultatet någonsin, berättar David Söderstjerna, huvudtränare.

Mitt uppe i en ny storhetstid för Landskrona Simsällskap. Nyligen kom herrlaget fyra totalt på J-SM, det bästa resultatet någonsin, berättar David Söderstjerna, huvudtränare. Foto: Jonas Lundin

- De har varit ett väldigt bra gäng, kompisar som alla haft bra förutsättningar redan från början, men så har några stycken visat vägen.

Som när Svalövsbördige Alfred Christensson vann Ungdoms-SM för några år sedan.

- Det tror jag var ganska avgörande att han gjorde det, tolv år tror jag att han var. Då var det som wow, det går att göra det i Landskrona Simsällskap. Ingen från klubben hade vunnit SM före honom vad jag vet, säger David Söderstjerna.

Framgångar har fött framgångar och nu är klubben inne i en ny storhetstid.

- Det är en ny era med de simmare vi har i vår förening och om allt går som det ska så kommer de fortsätta i rätt så många år till. Då kommer vi även vara en kraft i seniorsammanhang om de väljer att stanna kvar här hos oss, säger David Söderstjerna.

Två av klubbens framgångsrika simmare är Emil Hassling och Linus Kahl som ska tävla i NM i Finland till helgen. De har båda 200 medley som specialitet. Emil Hassling är regerande nordisk mästare i juniorklassen, men simmar vid NM i seniorklassen. I somras gjorde 18-åringen sitt sista juniormästerskap på internationell nivå.

Ett tuff steg att ta från junior till senior, tror han.

Emil Hassling är en av simmarna som ingår i Landskrona Simsällskaps elitgrupp.

Emil Hassling är en av simmarna som ingår i Landskrona Simsällskaps elitgrupp.

- Nu mäts man med alla och inte bara med juniorerna. Jag tror det kan ta rätt så lång att vänja sig att gå från junior till senior eftersom det är ett så stort kliv. Det är så många simmare som är bättre än en och som ligger på samma nivå. Det är högre konkurrens, säger Emil Hassling.

Han har ändå vissa förhoppningar på NM.

- Jag hoppas på att göra bättre tider än vad jag gjorde på SM och pricka formen ännu bättre. Det är alltid kul att simma ett internationellt mästerskap mot andra länder. Det blir lite mer sporrning, när man får det här att man simmar för Sverige. Det blir extra roligt.

Vad har du för mål på längre sikt?

- Slutmålet är ju OS. Det är det man satsar mot såklart. Det känns inte rimligt om två år, men om sex år så satsar jag definitivt att vara med i det laget.

Emil Hassling pluggar till vardags på Nationell Idrottsutbildning i Helsingborg. Om ett par år hoppas han få komma och simma och plugga på stipendium i USA, vilket två av klubbens andra simmare gör nu.

Publicerad 05 December 2018 09:30