På söndag håller Landskrona museum tradtionsenligt julstök. Ett nytt inslag är barnaktiviteten

På söndag håller Landskrona museum tradtionsenligt julstök. Ett nytt inslag är barnaktiviteten "Julmysteriet". Foto: Landskrona stad

Veckans julpaket: juliga nöjestips

Det här kan du göra i Landskrona och Svalöv

Jodå, visst lackar det mot jul. Fram till julveckan kommer därför Lokaltidningen att samla julanknutna evenemang i Landskrona och Svalöv under vinjetten ”Veckans julpaket”.

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA

Lös julmysteriet på Landskrona museum!

Som vanligt så här års anordnar Landskrona museum julstök. I år har det dock flyttat till ny dag och ny tid, nämligen lördag den 8 december klockan 10 till 17. En annan nyhet för i år är ”Julmysteriet”. I det kan både unga, och de som är unga i sinnet, försöka lista ut vem som stulit julgröten, genom att följa en kulturhistorisk tur genom utställningarna. Precis som tidigare år blir det julpyssel, körsång, fikamöjlighet, föremåls-quiz, handarbeteslotteri med mera. Dagen avrundas med ett stämningsfullt luciatåg med elever från Asmundtorps skola, som går genom hela museet och avslutas i kaféet.

Divertimento sjunger in julen i Borstahusen

De stora och pampiga kyrkorna i alla ära, men nog kan ett litet kapell ha högre mysfaktor så här i juletid? På söndag den 9 december sjunger Landskronakören Divertimento in julen i Borsthusens kapell, ackompanjerade av Kjell Edstrand på piano. Konserten pågår mellan klockan 18 och 19, biljett kostar 100 kronor och löses på plats.

Traditionell julmarknad på ”Plorren”

För många Landskronabor är det en julmarknad som är ”den riktiga”. Vi talar om den på Kvarntorget, eller ”Plorren” i folkmun, som hålls nu på söndag den 9 december mellan klockan 12 och 18. I år blir det den 16e i ordningen, och precis som tidigare år blir det granförsäljning, hantverksprodukter, mat, lotterier, glögg, mingel, underhållning, mm. Tomten tar emot önskelistor och det går att åka hästskjuts genom de pittoreska gatorna vid den gamla möllan. Kanske kommer även Lucia och en sagoberättare förbi.

Få tips för hårda klappar på biblioteket

Okej, du vill ge bort böcker i julklapp – men vilka ska man välja? För att komma till rätta med detta litterära bryderi anordnar Landskrona stadsbibliotek tillsammans med Bibliotekets vänner och Föreningen Norden ett tillfälle att slå sig ned med glögg och pepparkakor för att ta emot, och kanske dela med sig av, boktips. Tiden är mellan klockan 18 och 19 tisdagen den 11 december, platsen är Landskrona stadsbibliotek.

SVALÖV

Julmarknad i Billeberga

Det ordnas julmarknad i Billeberga församlingshem lördagen den 8 december klockan 10-14. Försäljning av diverse hantverk från lokala hantverkare, julblommor, julgranar och julglögg samt kaffe och kakor. Barnen får sitta i tomtens knä och lotteri finns för alla. I scoutstugan sker även försäljning av hantverk och loppis, utanför grillas det och säljs korv.

Julmarknad i Teckomatorp

Det är julmarknad i Teckomatorp söndagen den 9 december klockan 12-17. Tipspromenaden pågår klockan 12-15. Tipslappar finns att hämta den 9 december på Folkets hus, Ängslyckan och på McTorp. Tipskupongen lämnas som vanligt in på Folkets hus senast klockan 15.15 för att man ska vara med i dragningen. På Folkets hus är det klockan 12-17 fika med hembakt, försäljning av hantverk, julgranar, lotterier, matförsäljning och dans runt granen. Klockan 15.15 är det Luciatåg. Barn som vill vara med kan komma till Folkets hus med luciakläder/valfri utstyrsel klockan 14.30. Klockan 15.40 är det dragning i tipsrundan. Klockan 16 är det dans kring granen och besök av tomten och underhållning av Spelmanspojkarna. På Ängslyckan är det försäljning av hantverk, lotterier och hembakt klockan 12-17.

Publicerad 06 December 2018 15:00