Lena Berglund och hennes grannar har tröttnat på inbrotten. Nu går de regelbundet vakt. De vill att Landskronahem sätter in sensorbelysning i källaren, men där får de nobben.

Lena Berglund och hennes grannar har tröttnat på inbrotten. Nu går de regelbundet vakt. De vill att Landskronahem sätter in sensorbelysning i källaren, men där får de nobben. Foto: Jonas Lundin

De går vakt efter flera inbrott

Boende: ”Landskronahem nonchalerar oss”

LANDSKRONA. Det har blivit fler inbrott i källarförråd och andra förråd sedan i somras, men hyresvärden Landskronahem gör inget åt saken. Det tycker boende i höghuset på Västra Fäladen. ”Vi har börjat gå vakt”, säger hyresgästen Lena Berglund.

Av
Jonas Lundin

– Det skulle ju inte behövas. Visserligen ska vi också vara uppmärksamma, men det är ju Landskronahem som i första hand ska se till att vi bor tryggt, säger Lena Berglund.

Lappen på anslagstavlan i foajén på Pjäsgatan 6 är undertecknad Grannsamverkan: ”Vem öppnar jag dörren för? OBS! Det förekommer inbrott i våra förråd! Var uppmärksamma på vem som ni öppnar för”.

– Vi har börjat gå vakt. Jag begärde in vaktbolag på nätterna från Landskronahem. Någon månad senare satte de in bevakning under en vecka i källaren. Men en vecka är ju ingenting, säger Lena Berglund.

Därför går hon och grannarna Anita Olofsson och Ingrid Andersson numera regelbundet ner i källaren för att kolla att allt är lugnt. Många inbrott i både cykel- och källarförråd sedan sommaren har fått dem att ta saken i egna händer.

Damtrio som håller vakt mot tjuvar: Ingrid Andersson, Anita Olofsson och Lena Berglund har startat egen vaktpatrull i sitt hyreshus på Pjäsgatan 6.

Damtrio som håller vakt mot tjuvar: Ingrid Andersson, Anita Olofsson och Lena Berglund har startat egen vaktpatrull i sitt hyreshus på Pjäsgatan 6. Foto: Jonas Lundin

– Jag har bott här i sex år och det har inte varit något inbrott tidigare, säger Lena Berglund.

De önskar att Landskronahem skulle sätta in sensorbelysning i källaren, och att bovärden kunde ta sig en tur en eller två gånger per dag för att kolla så att allt är ok. De upplever att det är svårt att få gehör, att Landskronahem inte lyssnar på dem.

– De bryr sig inte om oss hyresgäster, säger Lena Berglund, när vi tar hissen ner.

Ett par steg rakt fram i mörkret, ett par tryck på lysknappen och efter några långa sekunder tänds ljuset.

– Just när man kommer ut från hissen och går över och ska tända – att det inte tänds med detsamma, så får det inte lov att vara, säger Lena Berglund.

Hon öppnar dörren som leder till några av förråden som det varit inbrott i. På dörren har hon satt upp en lapp: ”Du är iakttagen! Vi håller koll!”

Under samtalet i källaren släcks ljuset.

– Sensorbelysning är ett måste, men det får vi inte, säger Lena Berglund och fortsätter:

– Det tråkigaste är att Landskronahem inte lyssnar. De säger att en gång är ingen gång och att det är tryggt här. Men det spelar ingen roll. Det kan bli ett otryggt område, man ska mota Olle i grind, säger Lena Berglund.

Landskronahem: "Vi måste se till helheten"

Tråkigt att boende upplever otrygghet. Men inbrotten i källaren har varit få och Landskronahem har andra hyreshus med större behov av förnyad belysning. Det menar bolagets chef för bovärdarna.

- Om jag inte är helt felunderrättad så rör det sig om två inbrottstillfällen under augusti månad. Då satte vi in väktare under en veckas tid. Efter det har vi inte gjort något eftersom det inte behövts, säger Jonas Andersson, chef för bovärdarna på Landskronahem.

Vad säger du om att boende själva går vakt i källaren?

- Det är olyckligt. Det är inte bra om de faktiskt skulle stöta på några kriminella. Men vi kan inte hindra någon. Vi har gjort det vi kunnat, det här är en av våra bättre fastigheter där det inte varit inbrott på många år. Vi har områden som mycket oftare drabbas av inbrott. I vår värld är detta inte ett problem, även om gemene man kan uppleva det som otryggt. Men vi måste se till helheten.

Varför kan ni inte installera sensorbelysning i källaren?

- Det är inget fel på belysningen i källaren. Vi har hus med mycket sämre källarbelysning. Det ligger i tiden att byta till sensorstyrd belysning, men Pjäsgatan ligger inte överst på prioriteringslistan.

De boende menar att ni inte lyssnat på dem. Vad tänker du om det?

- Vi har träffats och pratat om detta. Jag tror snarare att det är svaret de fått som de inte gillar. Men jag kan inte lova saker som vi inte kan leva upp till.

Publicerad 07 December 2018 10:15