Louie Olsson, fem år, var en av de som kommit för att testa den alldeles nya lekplatsen.

Louie Olsson, fem år, var en av de som kommit för att testa den alldeles nya lekplatsen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Ny temalekplats vid Citadellet invigd

Ska knyta an till medeltidsslottet

LANDSKRONA. Det behövdes en ny lekplats vid Citadellet tyckte både Landskrona kommun och Statens fastighetsverk och som äger marken. Och vad passar väl bättre vid 1500-tals slottet än en lekplats med medeltidstema? Nu är den invigd.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är vid Bastion Banér, bakom kaféet, som den nya temalekplatsen ligger. Här låg tidigare boulebanor, men de har fått ge plats för rörelsebehovet hos en lite yngre publik. Bygget av lekplatsen har pågått sedan i somras.

”Lekplatsen ska stärka Citadellets attraktionskraft och locka nya besökare” står det i ett pressmeddelande. Det kanske inte var det första barnen från förskolorna Svarvaren, Selma Lagerlöf och Lundgården tänkte på när de otåligt väntade på att tanter och gubbar i form av kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) och generaldirektören för Statens fastighetsverk Ingrid Eiken Holmgren, skulle prata klart så de fick testa den nya lekplatsen, vid invigning under fredagseftermiddagen.

Kanske reflekterade de inte heller över lekplatsens pedagogiska uppdelning i tre delar: Hamnen, Marknadsplatsen och Citadellet. Men att den innehåller många lekredskap som uppmuntrar till balans och rörelse, till exempel hoppstubbar, balansbom, lekbåt och klätterställning, det verkade de ta fasta på, när väl invigningsballongerna släppts iväg och det var fritt fram.

Rutchkanan var ett av de mer populära lekredskapen.

Rutchkanan var ett av de mer populära lekredskapen. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 07 December 2018 17:14