Bygga pepparkakshus är något som Anette Sjödahl gjort sedan sönerna var små. Idag är de 18 och 23 år gamla.

Bygga pepparkakshus är något som Anette Sjödahl gjort sedan sönerna var små. Idag är de 18 och 23 år gamla. Foto: Per Eeg-Olofsson

Rivjärn – ett hett tips för att lyckas med ditt pepparkakshus

Anette Sjödahl har stenkoll på det juliga byggandet

EKEBY. Många Landskronabor känner kanske igen Anette Sjödahl från optikerbutiken Synsam där hon jobbar sedan mer än ett kvarts sekel. Men hon är också en julälskare och en hejare på att bygga pepparkakshus.

Av
Jonas Lundin

I köket är både de rödrutiga julgardinerna och tomtarna på plats. Anette Sjödahl dukar upp hembakta saffransbullar. Årets pepparkakshus, som nu står prydligt en bit bort, har både tinnar och torn.

Fem paket pepparkaksdeg gick åt och runt tre timmar i effektiv tid tog det att bygga.

– Gör man pepparkakshus som man ska äta, så är det ju roligare att göra degen själv för då smakar den lite mer. Men jag köper deg. Det går åt rätt så mycket, kanske mer än man beräknar från början, säger Anette Sjödahl.

Att bygga pepparkakshus är sedan gammalt hos familjen Sjödahl.

– Det började när barnen var små. De är stora nu. I alla fall 20 år har vi hållit på med det. Det är den här julkänslan, att sitta och pyssla ihop. Istället för att göra annat pyssel, så blir det pepparkakshus istället. Det är rätt mysigt, säger Anette Sjödahl.

Årets pepparkakshus i familjen Sjödahl.

Årets pepparkakshus i familjen Sjödahl.

Som parentes kan nämnas att en av dem, Robin Sjödahl, är köksansvarig på Höganäs Saluhall. Nyligen var han med och tog ett silver i Culinary World Cup i Luxemburg. Men åter till pepparkakshusskapandet.

– De första åren så gjorde vi en mall av kartong, vi tyckte det var lättare, så man skulle veta hur stora väggarna och taket skulle vara för att det skulle gå ihop. Men nu freestylar vi bara, säger Anette Sjödahl.

Genom åren har det blivit pepparkakshus av olika slag, som en segelbåt, ett tåg med räls, en vindmölla, eller en karusell för att nämna några.

– Att göra något runt är det svåraste man kan göra. Man tänker att man ska ha ett runt torn, men när man får in det i ugnen så smälter allt bara ihop. Jag gjorde runt en ölburk en gång och det var det närmsta jag kommit att få det runt, säger Anette Sjödahl.

Inspiration till hur husen ska se ut får hon och familjen från lite olika håll.

– Jag och killarna börjar snacka några dagar innan. Man börjar spåna när man vet att det börjar närma sig jul. ”Vad ska vi göra för pepparkakshus i år?”, säger Anette Sjödahl.

– Vindmöllan var en sådan grej som jag hade sett på sommaren när jag var ute och körde och tänkte att det skulle man kunna ha som pepparkakshus.

Karusell från ett tidigare år BS beskuren).

Karusell från ett tidigare år BS beskuren). Foto: Privat

Själva byggandet är det roligaste, tycker hon.

– Man sitter hela familjen och har den stunden. Det är flera timmar man sitter. Framför allt nu när barnen är stora. En har flyttat hemifrån men då kommer han hem. Man sitter samlade, säger Anette Sjödahl som älskar julen.

Ett pepparkakshus bidrar till den riktiga julkänslan.

– Det doftar pepparkakor när man har ett pepparkakshus. Pepparkaksdoften, lite hyacinter, allting blandas. Sedan kommer granen och då doftar det gran. Alla de dofterna hjälper till att man får julkänslan, säger Anette Sjödahl.

När julen är slut lär pepparkakshuset kastas. Annat var det förr i tiden.

– När barnen var små så sprängde de det till nyår, med kinasmällare. Nu åker de mest i soporna när det är dags. När de var riktigt små så skulle de ju käkas, säger Anette Sjödahl.

Anettes tips för ett lyckat pepparkaksbygge:

– Gör inte pepparkakshusets delar för tunna, men inte för tjocka heller, utan cirka två millimeter. Blir de för tjocka blir de för mjuka efter ett par dagar och rasar allting. Blir de för tunna så blir de för spröda.

– Ta ut pepparkaksdegen ur kylskåpet en timme i förväg, så att den är sval, men inte kylskåpskall. Är den kall så blir den för hård att jobba med. Är den för varm så blir den för mjuk.

– Det lättaste är att kavla ut degen direkt på bakplåtspappret och sedan lägga pappret på plåten. Då slipper man flytta delarna var för sig.

– Undvik att mjöla för mycket.

– Ha delarna inne i ugnen tills de är riktigt mörka, på gränsen till brända, för att inte riskera att de blir mjuka när de stått några dagar i konstruktionen.

– När man tar ut delarna ur ugnen så ska de svalna.

– Använd ett rivjärn till att göra raka kanter.

– Ska man äta pepparkakshuset så smälter man socker för att använda som klister. Smält det tills det börjar bli lite ljusbrunt. Ha det kvar på svag värme.

– Ska man inte äta pepparkakshuset så kan man använda en limpistol.

– Efter att ha satt ihop huset så använder man kristyr (äggvita, florsocker och ättika) till pyntet. Till små hus funkar det att använda kristyr även som klister.

– Det är viktigt att göra kristyren ganska fast och inte för lös.

– Använd gärna en strut av bakplåtspapper till att spritsa med.

Pepparkakor – Anettes originalrecept

3 dl socker

0,5 dl ljus sirap

1 dl vatten

200g smör

1 msk malda pomeransskal

1,5 msk kanel

0,5 msk ingefära

0,5 msk kryddnejlika

2 tsk finstötta kardemummakärnor

2 tsk bikarbonat

Ca 10 dl vetemjöl

Koka upp socker, sirap och vatten. Lägg smör och kryddor i en skål och slå över sockerblandningen. Rör till smöret är smält och låt sen svalna.

Blanda mjöl och bikarbonat. Blanda i mjölblandningen i smeten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg den nu ganska lösa degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp till nästa dag.

Baka ut till pepparkakor och grädda på bakplåtspapper i ca 200 grader till fin färg.

Publicerad 18 December 2018 09:00