Ungefär så ser husen ut som KlaraBo vill bygga i Svalöv.

Ungefär så ser husen ut som KlaraBo vill bygga i Svalöv. Illustration: KlaraBo

Slopat stöd ställer till det för KlaraBo

Lägenhetssatsning hänger i luften med nya budgeten

SVALÖV. Det privata bostadsföretaget KlaraBo har långt gångna planer på att i en första etapp bygga 54 hyreslägenheter vid den södra infarten till Svalöv. Men liksom Svabo:s planer på ett fyravåningshus på Ryttaregatan, så hänger även KlaraBo:s planer lite i luften, med tanke på det slopade investeringsstödet till hyres- och studentbostäder i Sveriges nya budget.

Av
Jonas Lundin

– Vår plan i Svalöv var att vi skulle bygga med investeringsstödet. Vi har en ansökan som är inlämnad som vi inte fått besked på än. Vi avvaktar det beskedet. Skulle vi inte få ett positivt besked där så får vi fundera ett varv och räkna om lite hur vi ska göra. Men den initiala tanken har varit, att vi ska göra det med investeringsstödet, säger Andreas Morfiadakis, vd på KlaraBo, när Lokaltidningen pratar med honom första veckan i januari.

Det är sammanlagt runt 25 miljoner kronor som KlaraBo sökt av Boverket, både för att kunna hålla hyrorna nere och för energieffektiva hus.

Företaget har ännu inte tagit ställning till vad som händer om man inte får stödet. Men Andreas Morfiadakis har fortfarande hopp om att KlaraBo kan få det beviljat. Om man inte får det så blir högre hyror en av konsekvenserna.

Andreas Morfiadakis, vd på KlaraBo.

Andreas Morfiadakis, vd på KlaraBo. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

– Vi hade byggare som var färdiga att sätta igång i början på januari. Vi var färdiga och väntade egentligen bara på ett besked från länsstyrelsen kring detta. Det som händer nu är att det blir halt om vi inte får stödet, plus att vi behöver se över hyressättningen också, för den var i enlighet med investeringsstödet. Hyrorna kommer bli högre, det råder det ingen som helst tvekan om, säger Andreas Morfiadakis.

Han hoppas få besked nu i början av januari.

Publicerad 03 January 2019 11:10