Fans i alla åldrar hade samlats vid Halvmånen för fotbollsfest. Alla hade dock inte fullt fotbollsfokus i 90 minuter.

Fans i alla åldrar hade samlats vid Halvmånen för fotbollsfest. Alla hade dock inte fullt fotbollsfokus i 90 minuter. Foto: Per Eeg-Olofsson

Det hände i Landskrona 2018

Glimtar från året i Lokaltidningens spalter

LANDSKRONA. Vi har vänt blad, som Kungen sade, och det står nu 2019 i kalendern. Så här en dryg vecka in i det nya året är det en tid att blicka framåt – men också bakåt. För vad var det egentligen som hände i Landskrona med omnejd under 2018? Lokaltidningen har gått igenom läggen och funnit ett händelserikt år i sina spalter.

Av
Per Eeg-Olofsson

JANUARI: Ny sportchef för BoIS. Den 1 januari började Peter Swärdh som ny sportchef i BoIS, med meriter från HIF, Mjällby och Kalmar FF. Nu vet vi att Peter Swärdh inte blev långvarig i klubben, vars djupa ekonomiska kris blev allt tydligare under året. I juni meddelar klubben att Peter Swärdh slutar efter bara ett halvår. Anledning? Klubben har inte råd med en sportchefslön. Och det blir långt ifrån det enda avhoppet bland ledarna i BoIS, i slutet av augusti meddelar huvudtränaren Agim Sopi sitt avhopp, bara några veckor innan det står klart att BoIS åker ur Superettan. Under hösten märktes BoIS akuta ekonomiska kris på flera sätt. Det ordnas insamlingar och auktioner för att få in pengar, både av klubben och av fansen själva. I slutet av november tar kommunstyrelsen beslut om att efterskänka klubbens skuld för planhyror på runt 450 000 kronor så att månadens löner ska kunna betalas ut.

Pannan i djupa veck när justitieminister Morgan Johansson lyssnade på Taher Elghazzi, ordförande i den muslimska föreningen på Silvergården, som bland annat undrade vad ministern kunde göra för att de som bor i området ska känna sig tryggare.

Pannan i djupa veck när justitieminister Morgan Johansson lyssnade på Taher Elghazzi, ordförande i den muslimska föreningen på Silvergården, som bland annat undrade vad ministern kunde göra för att de som bor i området ska känna sig tryggare. Foto: Per Eeg-Olofsson

FEBRUARI: Justitieministern på besök. Landskrona blev ett av stoppen när justitieministern Morgan Johansson turnerade över landet inför höstens val, där frågor om lag och ordning förväntades hamna högt på agendan. I en debattartikel framförde ministern vallöften som en extra miljard till polisen och skärpta straff riktade mot organiserad brottslighet. Landskrona blev första anhalt på ministerns turné, där han träffade representanter för Muslimska föreningen i lägenhetsmoskén på Silvergården.

Wictor Jönsson, till vänster; blev en av de allra första kunderna på Landskronas nya Max-restaurang.

Wictor Jönsson, till vänster; blev en av de allra första kunderna på Landskronas nya Max-restaurang. Foto: Jonas Lundin

MARS: Ny hamburgerrestaurang öppnar. Att en hamburgerkedja öppnar ny restaurang i Landskrona kanske inte tillhör världsnyheterna. Men öppnandet av Max-restaurangen på Kronan blev ytterligare en etablering i den delen av Landskrona, som startat med att Biltema, efter många om och men, bestämt sig för att bygga butik vid Coop på Österleden. På Kronan har även Oatly under året byggt ut sin anläggning och förpackningsföretaget Ecolean har påbörjat bygget av en fabrik.

Lena Winther (till vänster), Elisabeth Nordengren och Kerstin Ahlgren var några av de som passade på att provsitta de nya bänkarna i vänthallen. Bänkarna är utrustade med lättåtkomliga uttag för laddning av mobiler och annan utrustning.

Lena Winther (till vänster), Elisabeth Nordengren och Kerstin Ahlgren var några av de som passade på att provsitta de nya bänkarna i vänthallen. Bänkarna är utrustade med lättåtkomliga uttag för laddning av mobiler och annan utrustning. Foto: Per Eeg-Olofsson

APRIL: Ny vänthall invigs. Den nya vänthallen vid stationen som invigdes i april var säkerligen efterlängtad av många. 2001 invigdes Landskrona station då tågen slutade gå till gamla stationen och istället började gå via Västkustbanan. Sedan dess har det varit si och så med bekvämligheten för resenärerna, som under lång tid varit hänvisade till ouppvärmda glasburar på perrongerna.

Tom Sörensson, från fritidsförvaltningen, samt politikerna Birgitta Persson (M) och Torbjörn Brorsson (M) presenterade beslutet om att bygga kallbadhus vid Lill-Olas brygga. Men beslutet har inte tagit sig hela vägen till kommunfullmäktige och idag finns inget besked om ett framtida kallbadhus.

Tom Sörensson, från fritidsförvaltningen, samt politikerna Birgitta Persson (M) och Torbjörn Brorsson (M) presenterade beslutet om att bygga kallbadhus vid Lill-Olas brygga. Men beslutet har inte tagit sig hela vägen till kommunfullmäktige och idag finns inget besked om ett framtida kallbadhus. Foto: Per Eeg-Olofsson

APRIL: Planer för kallbadhus presenteras. I mitten av april kallar politiker i stadens fritidsnämnd till pressträff på Lill-Olas brygga för att presentera beslutet om var ett nytt kallbadhus ska hamna: längst ut på samma brygga. Det alternativet tycker politikerna i nämnden är bäst efter att ha vägt det mot ett dyrare alternativ vid vattentornet. Men den politiska enigheten var inte så stor som det gavs sken av. När frågan gick vidare till kommunstyrelsen fanns det ingen enighet längre, och i dagsläget finns det inget beslut fattat om var och när ett nytt kallbadhus ska byggas.

MAJ: Varvet pressar på om bättre djupränna. Oresund Dry Docks är beroende av djuprännan som leder in till deras reparationsvarv. Men den är både för grund och för smal för att kunna ta emot de största fartygen, och i maj gör vice vd Anders Larsson ett utspel för att pressa på Trafikverket och kommunen att snabba upp arbetet. Trafikverket har under året påbörjat en så kallad åtgärdsvalstudie, som i september märks genom att marinarkeologer gör dykningar bland annat på vraket Nya Svärdet i hamninloppet.

JUNI: Besked om rättegångar i Landskrona. Först hade Landskrona en egen tingsrätt, fram till år 2002. Sedan blev Landskrona så kallad kansliort, under Lunds tingsrätt. Det har tvingat Lunds tingsrätt att hålla rättegångar i Landskrona, och det har inte varit populärt. Lokalerna är omoderna och dessutom ligger Landskrona nära Lund menar Domstolsverket och tingsrättens chef. Samtidigt har Landskronapolitiker med Torkild Strandberg i spetsen tagit strid för rättegångar i Landskrona. I juni kom slutligen besked från Justitiedepartementet i den fleråriga frågan: verksamheten i Landskrona fortsätter och kan eventuellt utökas. Justitieminister Morgan Johansson utlovade resurser till modernisering av lokalerna i fall sådan behövs. Hur det ser ut med detta i dagsläget är oklart, det budgetförslag som nyligen antogs av riksdagen är inte Socialdemokraternas utan det från Moderaterna och Kristdemokraterna.

JULI: Fotbollsfeber på Halvmånen. SM-veckan var i stan, dels med simning på Citadellbadet, men även mindre sporter som kanotpolo runt Citadellet. Men frågan är om den verkliga folkfesten var på Halvmånen, som för några dagar blev så nära Copacabana man kan komma i Landskrona. Hundratals Landskronabor i blå-gult hade sökt sig dit för att på storskärm följa det svenska landslagets resa genom fotbolls VM, dels i åttondelsfinalen mot Schweiz, dels i kvarten mot England. Där tog Sveriges VM-saga slut, men de varma minnena från Halvmånen blir inte sämre för det.

Jörgen Anderberg, längst fram, är kårchef för Teckomatorps frivilliga brandkår. Bakom honom Jimmy Hansson, vice kårchef och brandmännen Håkan Reis och Isaac Reis.

Jörgen Anderberg, längst fram, är kårchef för Teckomatorps frivilliga brandkår. Bakom honom Jimmy Hansson, vice kårchef och brandmännen Håkan Reis och Isaac Reis. Foto: Per Eeg-Olofsson

JULI: Brandmän bistod torrlagda. Sommarens rekordvärme och den följande torkan ställer inte bara till det för lantbrukare och hästägare. Många husägare med egen brunn står plötsligt utan vatten. Frivilliga brandkåren i Teckomatorp gör en stor insats för dessa när de dagligen fyller på brunnar med hjälp av sin tankbil med 10 000 liter vatten.

AUGUSTI. Giftlarm på Kopparhögarna bekräftas. Det är i början av juni som kommunen går ut med alarmerande besked till kolonisterna på Kopparhögarna: ät inte grödor som odlats direkt i jorden. Orsaken är att man funnit arsenik och bly i jorden när Sydvatten gjort grävningar. I augusti kommer svar från analysen av jordprover från ytterligare ett 20-tal prover från området: visst finns det höjda halter av arsenik och bly. I november svallar åter känslorna hos områdets kolonister när kommunen skickar ut nya avtal för arrendet av lotterna. Avtalet kan tolkas som att kolonisterna endast har två veckor på sig att flytta eller riva stugan om kommunen säger upp arrendet, och att ingen ersättning betalas för stugan. I en ny version av avtalet är uppsägningstiden 12 månader, men frågan om ersättning är inte löst menar koloniföreningen.

SEPTEMBER: Liberalerna blir störst i Landskrona. Söndagen den 9 september ska det avgöras, valet som det politiska Sverige har laddat för under hela året. Nu vet vi att rikspolitiken hamnade i ett limbo utan ordinarie regering där vi i skrivande stund ännu befinner oss. I Landskrona var resultatet desto tydligare. Liberalerna gjorde ett av sina bästa val någonsin (34,5 procent) och Socialdemokraterna sitt sämsta (27,9 procent). När Liberalerna tog ifrån Socialdemokraterna placeringen som kommunens största parti stärktes treklöverns grepp ytterligare trots mindre nedgångar för Moderaterna och Miljöpartiet. SD behåller rollen som vågmästare under mandatperioden. I valet vann även Centerpartiet ett mandat i kommunfullmäktige, något partiet inte haft sedan 1998. Efter några veckor stod det klart att det från treklöverns sida inte fanns något intresse att inkludera Centerpartiet i en fyrklöver.

SEPTEMBER: HVB-hem skapar oro i Vadensjö. Som första media rapporterar Lokaltidningen om oro i lilla byn Vadensjö efter flera bränder som kopplas till HVB-hemmet på orten, HVB Sam. I ett känsloladdat möte vid byns kyrka möts bybor och företrädare för vårdbolaget Omvida för att rensa luften. Flera anmälningar riktade mot verksamheten görs till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). I november lämnar IVO besked: det finns stora brister i verksamheten som måste rättas till. Bland annat saknar en stor del av personalen utbildning och erfarenhet för arbetet. Hemmet har också tagit emot unga med betydligt allvarligare problematik än den som beskrivs i verksamhetstillståndet.

I december 2016 presenterade Uniti sin nya bil Uniti One med ett påkostat evenemang i gamla Thorn-fabriken där vd Lewis Horne (bilden) självklart var med. Men sedan hände inte mycket i lokalerna och oktober bekräftades det som en och annan kanske misstänkt. Uniti hade ändrat sig angående en framtida fabrik i Landskrona.

I december 2016 presenterade Uniti sin nya bil Uniti One med ett påkostat evenemang i gamla Thorn-fabriken där vd Lewis Horne (bilden) självklart var med. Men sedan hände inte mycket i lokalerna och oktober bekräftades det som en och annan kanske misstänkt. Uniti hade ändrat sig angående en framtida fabrik i Landskrona. Foto: Per Eeg-Olofsson

OKTOBER: Drömmen om en elbilsfabrik spricker. I slutet av oktober spricker definitivt drömmen om en helautomatiserad fabrik i Landskrona som ska bygga företaget Units normbrytande lilla elbil, i gamla Thorn-fabriken. Då meddelar bolaget att man valt Silverstone i England som första ort för en framtida fabrik, mycket på grund av racingbana och fordonsindustri som finns där.

Kommunens näringslivsutvecklare Anders Ekblom visade gärna uppe de nyrenoverade lokalerna, inklusive det ståtliga trapphuset.

Kommunens näringslivsutvecklare Anders Ekblom visade gärna uppe de nyrenoverade lokalerna, inklusive det ståtliga trapphuset. Foto: Per Eeg-Olofsson

NOVEMBER: Nytt liv i Weibullsholm. Weibulls gamla huvudkontor Weibullsholm vid Föreningsgatan var i många år ett av stadens sorgebarn. Efter att ha stått tomt i många år och dessutom råkat ut för en vattenläcka var den pampiga byggnaden i dåligt skick. En ljusning anades när Hällestadsgruppen köpte huset 2017, fastighetsbolaget är specialiserat på att köpa upp och renovera äldre kulturbyggnader i dåligt skick. I november flyttade så de första nya hyresgästerna in: kommunens företagsinkubator Linc som lämnat sina lokaler på Östervångsplan. Vad som händer med det, nu kommunägda, huset är ännu oklart.

NOVEMBER: S presenterar nytt kommunalråd. I slutet av november meddelar Jonas Esbjörnsson (S) att han inte kommer ställa upp för omval när Socialdemokraternas lokala partiavdelning ska rösta fram sitt kommunalråd. Någon vecka senare avslöjas vem partiets valberedning istället föreslår: Fatmir Azemi, 55 år. Att Fatmir Azemi, som nu alltså lämnar jobbet som bankrådgivare för att flytta in i tjänsterummet på sjätte våningen i Stadshuset, är populär i egna leden – det är tydligt. Efter Torkild Strandberg (S) är han den politiker som fick flest personkryss valet 2018.

DECEMBER: Ny plan med småhus vid Pilängen. Under året fortsätter treklövern arbetet med omvandlingen av Karlslund/Norrestad, där kommunala bostadsbolaget Landskronahem har stora planer för Koppargården och Silvergården, inklusive en flytt av egna huvudkontoret till området. I december kommer första nya detaljplanen för en del av området. Den öppnar för att det bland annat byggs småhus där Pilängstorget fanns. Först ut som byggare väntas boendekonceptet Bo Klok bli. De planerar att bygga 24 kedjehus längs den nya gata som ska binda ihop Ringvägen och Idrottsvägen, med start nästa år. De blir i så fall de första boendena i området som inte är hyresrätter.

Publicerad 09 January 2019 11:00