Den gamla jullaxen kan bli en laxpudding.

Den gamla jullaxen kan bli en laxpudding. Foto: Ica.se

Så piggar du upp trötta matrester från julbordet

Lokaltidningen tipsar om billiga smakupplevelser

LANDSKRONA. Tomten har gått i ide till nästa vinter, räven har raskat klart över isen och kylskåpet är inte fullt längre. Det är bara halva julskinkan kvar, några stackars prinskorvar och annan julbetonad mat som du kanske blivit trött och övermätt på vid här laget. Men misströsta inte, det går att återvända julmatsresterna till något nytt, gott och fräscht. Vi har pratat med Niclas Lundblad, kock och tills nyligen krögare på restaurang Pumphuset i Borstahusen. Här är ett par tips från honom.

Av
Jonas Lundin

”Skinkresterna blir en ost och skinkpaj”

Quiche Lorraine - klassisk fransk paj med ost, rökt skinka och krämig äggstanning.

6 portioner

Gör så här:

Botten: Lägg mjöl, salt, och matfett skuret i mindre bitar, i en matberedare eller direkt på bakbordet. Hacka samman till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Platta ut degen något och linda in den i plastfolie. Låt den ligga kallt, ca 30 min.

Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter (för 6 port). Klä formen med degen och nagga den med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 10 min. Ta bort folien.

Fyllning: Skär skinkan i små tärningar. Riv osten. Lägg allt i pajskalet. Vispa samman ägg och vätska. Peppra försiktigt. Häll

äggstanningen över skink- och ostblandningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C, 30-40 min. Servera pajen varm med en blandad grönsallad.

Botten

• 3 dl vetemjöl

• 1 krm salt

• 100 g smör eller margarin

• 2 1/2 msk vatten

Ingredienser

Botten

• 3 dl vetemjöl

• 1 krm salt

• 100 g smör eller margarin

• 2 1/2 msk vatten

Fyllning

• 150 g rökt skinka

• 150 g ost (med stark smak)

• 4 ägg

• 2 dl mjölk

• 2 dl mellangrädde

• 1 krm svartpeppar

Recept och bild: Ica.se

Quice Lorraine - en klassisk paj som gör julskinkan till något annat.

Quice Lorraine - en klassisk paj som gör julskinkan till något annat. Foto: Ica.se

”Revbensspjällen penslar man med bbq-sås, slänger på grillen och serverar med cole slaw och picklad rödlök.”

Cole slaw

4 portioner

• 200 g vitkål

• 1 morot

• ½ gul lök

• 1 dl crème fraiche

• ½ dl majonnäs

• 1 tsk dijonsenap

• ½ tsk salt

• ½ krm svartpeppar

Gör så här:

1. Finstrimla kålen.

2. Skala och riv moroten.

3. Skala och finhacka löken.

4. Blanda med crème fraiche, majonnäs, senap, salt och peppar. Låt stå i kyl minst 1 tim.

Recept och bild: Arla.se

”Av laxresterna gör man såklart laxpudding, servera med brynt smör, citron och gröna ärtor.”

Klassisk laxpudding

4 portioner

Sätt ugnen på 200°. Skiva potatis och lök. Blanda ägg, mjölk, grädde, vatten, salt och peppar till en äggstanning.

Varva kokt potatis, lax, lök och dill i en smord ugnsform. Häll på äggstanningen. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg ovanpå.

Grädda mitt i ugnen tills ägget stelnat, ca 40 min. Servera gärna med en sallad.

• 600 g kokt potatis (gärna "gårdagens")

• 1 stor gul lök

• 4 ägg

• 2 dl mjölk

• 1 dl grädde

• 1 dl vatten

• 0.5 tsk salt

• 0.5 tsk svartpeppar

• 300 g kallrökt lax eller gravad lax i skivor

• 1 dl färsk dill

• 25 g smör

Recept och bild: Coop.se

Saffranspankaka.

Saffranspankaka. Foto: Ica.se

”Av risgrynsgröten gör man en lyxig mellandagsdessert.”

Söt saffranspannkaka

6 portioner

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Stöt saffran i en mortel med sockret. Skålla mandeln i kokande vatten, skala och hacka den fint.

Blanda risgrynsgröt, ägg, grädde, vaniljsocker, mandel och saffran. Blanda väl och häll i en smord, ugnssäker form (ca 20 x 30 cm, för 6 portioner).

Grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Servera med vispad grädde och salmbär- eller björnbärssylt.

Ingredienser:

1 liter färdig risgrynsgröt

1 paket saffran (à 1/2 g)

2 msk strösocker

1 dl mandel

3 ägg

1 1/2 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

smör till formen

Bild och recept: www.ica.se

Publicerad 09 January 2019 10:30